Det borde inte vara tidningens uppgift att kontrollera att politiker inte får mer betalt än vad reglerna medger. Men nu har det upptäckts fel, igen, denna gång i Eskilstuna kommun. Ann-Sofie Wågström (S) har under nästan ett års tid fått politikerpension som hon inte hade rätt till.
Först bör sägas: Inget tyder på att någon aktivt försökt lura systemet. När så tidningen upptäckte felet agerade kommunens ansvariga snabbt, med besked om att misstag har begåtts och ska rättas till. Såväl personalutskottets ordförande Johan Nilsson (S) som Wågström säger att de felaktigt utbetalda pengarna ska betalas tillbaka.
Med det sagt kan man tycka att Wågström, som varit med och beslutat om reglerna, kunde ha upptäckt felet på sitt bankkonto. Så skedde inte. Hennes raljanta bloggande och twittrande om tidningens undersökning – raljerandet slutade förstås tvärt på tisdagen – tillför också historien, så att säga, en extra dimension.
Undersökningen sätter därtill ljuset på något mycket provocerande – villkoren för kommunala toppolitiker som av olika skäl trappar ner sin verksamhet. Relativt unga, fullt arbetsföra personer har en möjlighet att fram till ålderspensionen lyfta betydande belopp utan att jobba särskilt mycket eller alls.
51-åringen Wågström kan kvittera ut drygt 31 000 kronor i månaden utan att arbeta (beloppet indexeras). Om hon utför arvoderade kommunala uppdrag avräknas de mot pensionen, delvis. Men om uppdragen sammantaget överstiger 40 procent av det kommunala basarvodet försvinner politikerpensionen, inkomsterna minskar totalt och hon förlorar ekonomiskt på att arbeta.
Tidigare kommunalrådet och sedermera landstingsrådet Jörgen Danielsson (S), 41, har nu också begärt politikerpension, enligt de regler som gällde när han blev högarvoderad Eskilstunapolitiker. Han kan få 35 000 kronor i månaden i 24 år, fram till ålderspension, utan att jobba. (Hur Danielsson tänkt göra i praktiken är oklart, eftersom han vägrar prata med tidningen.)
Den ordningen är inte okej.
Människor som går in i politiken avstår tid i annat yrkesliv. När de lämnar politiken är det därför rimligt att de får ekonomisk kompensation för omställning. Men denna bör gälla under en betydligt mer begränsad tid än i fallen ovan.
Politiker som ställer krav på andra friska människor att leva av eget arbete ska inte själva göra motsatsen. Det gäller både tidigare riksdagsledamöter och heltidspolitiker i kommuner och landsting som lämnat sina uppdrag.
Denna insikt har nått Eskilstuna kommun som har ändrat reglerna. Förra året beslutades om en åldersgräns på 58 år för politikerpension. Det är högre än rekommendationen från Sveriges Kommuner och Landsting där gränsen sätts till 50 år.
Eskilstunas nya regler kan dock inte tillämpas retroaktivt. För personer som gick in i Eskilstunapolitiken före 1 november år 2010 gäller därför en lägre eller ingen åldersgräns. Hur dessa individer väljer att använda sig av politikerpensionerna får vara en fråga mellan dem och deras samveten.
[I ledartexten ovan har ett årtal och ett belopp korrigerats.]