Fyra skjutningar har ägt rum i Eskilstuna på kort tid. Polisen misstänker gänguppgörelse men det är oklart om man har gjort något genombrott i utredningen. Människor känner oro och förväntar sig om inte resultat från polisen så åtminstone en reaktion.
Det är bakgrunden till Eskilstunapolisens beslut att avdela två poliser för tjänstgöring i Nyfors. Inriktningen är rätt. Många i Eskilstuna upplever otrygghet och det finns en stark önskan om en mer synlig polis. Det framgår bland annat av de medborgarundersökningar som görs av Statistiska centralbyrån. En polis som rör sig i bostadsområden ökar tryggheten och bygger relationer.
Men den beslutade åtgärden är en halvmesyr, mer en snabb PR-reaktion på skottlossningarna än en verklig förändring av arbetssätt.
Frågan har behandlats politiskt i Eskilstuna. Niklas Frykman (FP) ställde 2009 en interpellation med uppmaningar till den politiska majoriteten att hos polisen lobba för etablering av en kvarterspolis, då i Skiftinge. I svaret från Jimmy Jansson (S), då ordförande i Brottsförebyggande rådet, framgår polisens och Eskilstunamajoritetens syn på sådant polisarbete.
Jansson berättar att han för samtal om saken med polisen, men avslutade: ”Jag tror dock, som polisen, att en satsning på kvarterspolis bör ha ett bredare perspektiv och inte bara rikta sig mot en stadsdel. Om polisen punktmarkerar en plats så kommer de eventuella bekymmer som finns där att flytta sig någon annan stans. (…) Därför krävs en ökad närvaro i stadsdelarna samtidigt som flexibiliteten bibehålls och kommunen går in med förebyggande insatser.”
Visst kan viss brottslighet flytta från en plats till en annan. En stor del av brottslingarna opererar dock i den miljö där de känner sig trygga, nära sin bostad.
Och det polisen vinner i rörlighet förlorar den i förankring och närkontakt. I stället för att finnas på den lokala stationen eller patrullerande till fots i området, rullar polisen förbi i bil, helst utan att stiga ur – det är väl det som är närvaro med maximal flexibilitet.
Nu väljs en mellanväg. Två poliser ska bevaka Nyfors, dock utan en lokal polisstation. Arbetsdagen ska börja och sluta på polishuset. Även rapportskrivande och annat sådant arbete ska utgöfas där. Frågan är hur mycket poliser Nyforsborna kommer att få se.
Det fanns en annan tid. Från mitten av 1970- till mitten av 1990-talet arbetade kvarterspoliser från lokala stationer i fyra stadsdelar i Eskilstuna – Råbergstorp, Nyfors, Skiftinge och Torshälla – som ett lokalt polisinitiativ. I samband med den centrala närpolisreformen blev bara de i Nyfors och Torshälla kvar, för att sedan försvinna.
Dessa poliser var uppskattade och saknas bevisligen av Eskilstunaborna. Kan man hoppas att PR-tricket i Nyfors leder vidare till återinförande av riktig kvarterspolis i hela kommunen?