Däremot försvinner John Bauer-gymnasiets ägare JB Education och dess danska moderbolag från Eskilstuna. Det finns åtminstone ett tydligt tecken på att den skolägaren var olämplig, och att dess försvinnande från Eskilstuna är en ren fördel.
I januari i år kommenterade vi här på ledarplats den granskning Skolinspektionen gjort av gymnasiers skolbibliotek. Det avslöjades att en del skolföretag helt enkelt struntat i det krav på skolbibliotek som riksdagen på förslag av Jan Björklund skrivit in i skollagen, eller försökt förhala och skjuta upp kostnaden.
Orsaken till det riksdagsbeslutet var framför allt att en del friskoleföretag försökt smita från en kostnad eller att de haft en sådan flumskolefilosofi att de nedvärderat litteratur och andra böcker. Av 30 gymnasier som avslöjades ha obefintliga eller helt undermåliga skolbibliotek ägdes en tredjedel av ett enda företag, och det var just JB Education.
Detta var alltså inte lokala, isolerade brister. Det var en inställning på koncernledningsnivå, något som också avslöjades med pinsam tydlighet i en radiointervju med företagets direktör Anders Hultin.
Vad lärare och elever uträttat lokalt kan visserligen vara bättre än vad attityden hos företagsledningen tyder på. Men bolag som äger skolor har inget berättigande om de inte lever upp till de krav som statsmakterna ställer på kvalitet och kompetens.
Bland friskolorna finns skolägare som gör sitt jobb och andra som med fördel kan lämna verksamheten om de inte deltar i den uppryckning av svensk skola som riksdagen beslutat om.
är ett företag gett prov på den inställning till skollagen som visats upp på chefsnivå i JB Education är det inte att beklaga att företaget försvinner ur den svenska utbildningssektorn.