Nu är byggtillståndet inte klart bara med det, och Outokumpu är bara ett av de elberoende företag som gått in i projektet att bygga en reaktor i Pyhäjoki. Den är tänkt att byggas söderut längs kusten från koncernens stora stålverk i Torneå. Som delägare i reaktorn ska Outokumpu få rätten en åttondel av strömmen.
Även i Finland spökar dock den tyska energipolitiken. Tyska E.ON, där f d Sydkraft i Sverige ingår, var enligt avtalet en stor och tekniskt ansvarig minoritetsdelägare. Men E.ON gjorde det opportuna i tysk politik och klev av, och denna tyska aktion öppnade väg för det ryska statliga kärnkraftbolaget.
Det blir inte så roligt i nuvarande läge, men det innebär inte påtryckningsmöjligheter av det slag en gasledning medför. Bränslet till reaktorn kan köpas från flera olika håll.
Inte bara Outokumpu utan också majoriteten i Finlands riksdag har sina skäl för bygget, och ett av dem är klimatpolitiken. Ekot i Sveriges radio hade inslag om saken i går på morgonen och fram på dagen. I båda behandlades klimatfrågan som om den inte fanns. Så blir det ofta när kärnkraften är på tal.
Men Finlands koldioxidutsläpp i förhållande till landets produktion ligger på mer än dubbla den svenska nivån. 130 procent högre närmare bestämt, enligt 2012 års siffror.
I OECD:s färska utvärdering av svensk miljöpolitik finns ett diagram över en rad länders koldioxidintensitet i elektricitets- och värmeproduktionen 2011. Sverige ligger där nästan nere på noll, men kan förstås inte slå oslagbara Island, som med sina vattenfall och varma källor har exakt noll.
Finland ligger på en koldioxidintensitet som är flerdubbel mot den svenska. Men det är ändå inte så illa som all grönvänsters helgonförklarade Tyskland, som är dubbelt så smutsigt som Finland.
Inte bara under 80-talets reaktorinvesteringar utan även efter 2000 har Sverige med råge överträffat Finland och Tyskland i att ha en växande ekonomi och ändå minska förbränningen och dess koldioxidutsläpp.
Men för den skull ska man väl inte inbilla sig att Outokumpu kan få några positiva ord i Sveriges radio.