Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne instämde med förslaget i tisdagens debatt i SVT. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson ansåg däremot att förslagen är oroande. Riksdagen ska inte ta beslut om olika yrkesgruppers löner.
Att politiskt styra lönerna är svårt och inte önskvärt. Där har Thorwaldsson rätt. Staten ska inte ingripa i avtalsförhandlingarna och sätta löner. Den nuvarande modellen med partsavtalade löner har på det hela tjänat Sverige väl. Parterna kan av politiker manas till ansvarstagande, men inte mer än så.
När det gäller nyanlända finns det en utmaning som är mer brådskande än jobb. Det är bostäder. Utan ett boende är det svårt för människor att hitta tryggheten som behövs för att nå en arbetsmarknad som många av dem inte är rustade för.
Därför är det viktigt att kommuner tar ansvar och tillhandahåller boende för nyanlända. Inte alla kommuner ställer upp på den premissen. Det finns dock goda exempel som Strängnäs kommun, vars politiker står upp även när det blåser, som nu senast om HVB-hem för ensamkommande barn.
Bostadsfrågan är tudelad. Först är det viktigt att sökande har möjlighet till ett boende under asylprocessen. Här är det kommunerna som måste ta ansvar och se över möjligheterna till bland annat tidsbegränsade bygglov och tillfälliga bostadslösningar.
När nyanlända så småningom ska etablera sig på bostads- och arbetsmarknaden är det viktigt tillgång till enkla och billiga boendeformer. Här är förenklade byggregler en väg att gå. Det vore dessutom klokt att prioritera flyktingar med beviljade uppehållstillstånd i de kommunala bostadsköerna.
Slutligen är det viktigt för Sverige att bostadsbyggandet ökar. Det har under de senaste åren skett något. Bostadsbyggandet har fördubblats mellan 2012 och 2015. Även om det är otillräckligt så är det en början. Att det byggs fler bostäder är viktigt eftersom resurssvaga grupper är de som drabbas hårdast av bostadsbrist. De kommer inte att bo i dyra, nybyggda bostäder, utan hittar äldre, billigare boende som frigörs vid flyttkedjor. På så sätt kommer det finnas överkomliga lägenheter även på tillväxtorter, där jobben finns.
Så visst, det är viktigt att på olika sätt sänka trösklar till arbete. Det behövs subventionerade anställningar även i framtiden. Det krävs en lönebildning som tar bättre hänsyn till olika kvalifikationsnivåer, så att lägstalönerna hålls tillbaka och sjunker över tid och lönespridningen blir större. Ersättningssystemet bör hänga med och fattigdomsfällor som bostadsbidrag måste avskaffas.
Men för den som startar sitt nya liv i Sverige kommer bostaden först, ett enkelt boende som hon eller han kan kalla sitt hem. Där börjar det.