Bostadsbidraget undergräver arbetslinjen

Ledare2011-01-22 10:27
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Jobbskatteavdraget är inte svaret på alla frågor. Regeringen fick i går en påminnelse till om det, den här gången från OECD, industriländernas samarbetsorgan. Sverige hör numera till OECD:s enklare uppgifter. Men regeringen bör inte nöja sig med att slicka i sig det beröm som utdelas för hur Sverige kommit igenom krisen 2008-09.

Det finns mer att göra för att hålla nere långtidsarbetslösheten och sänka trösklarna för dem som vill in på arbetsmarknaden. Det OECD har att komma med om LAS och annan arbetsrätt är inte så givande. Där behövs i stället framför allt nya huvudavtal på arbetsmarknaden. Mer av flexibilitet och anpassning efter olika verksamheters förhållanden går lättare att nå i avtal än med ofrånkomligen trubbiga lagar.

I avtalen kan det också göras en del med en annan sak som OECD pekar på: De höga kostnaderna för att anställa dem som än så länge inte har yrkeskunskaper hindrar dem från att komma in och lära sig på jobbet. Både löneskatterna och stela lönesystem kan här göra trösklarna höga. Lärlingslöner och liknande under inskolning kan ganska snabbt bli vägen till betydligt bättre löneläge.

OECD pekar även på att det kan vara dags att flytta tyngdpunkten i arbetsmarknadspolitiken. Under krisåren har det allmänna utbildningsväsendet fått växa. Det har även satsats på subventionerad anställning av personer med svag ställning på arbetsmarknaden. Däremot har mer specialiserad yrkesinriktad vidareutbildning hållits tillbaka. Den kan nu ökas när näringslivet växer igen. För många arbetslösa är det ju yrkeskunskap, inte bredare skolkunskaper, som fattas mest.

En riktig pinsamhet för regeringen är att OECD sätter ljuset på att inget gjorts åt bostadsbidragets underminerande av arbetslinjen, där ökad arbetsinkomst till hela 20 procent försvinner i indraget bidrag. Om bostadsbidrag växlas mot flerbarnstillägg och stöd för ensamstående föräldrar utan inkomstnedtrappning kan det göra steget in på arbetsmarknaden klart mer lönande.

2007 var finansminister Borg inne på just detta. I stället gick regeringen rakt motsatt väg, med utvidgat bostadsbidrag, vilket Göran Hägglund (KD) sade sig vara mycket nöjd med.

Här finns stor anledning att lyssna på kritiken från OECD – ta den egna arbetslinjen på mer allvar!

Läs mer om