Bra att fler aktar sig för alkoholen

När det gäller ungdomars drogvanor lägger ofta vuxenvärlden pannorna i djupa, bekymrade veck. Inte bara av oro för ungdomarnas hälsa och utveckling, utan också för att de före 18 egentligen inte får köpa alkohol eller cigaretter.

Ledare2013-12-07 04:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Fast nu vet vi ju sedan många år tillbaka att det där är en utopi – att barn och ungdomar inte ska kunna få tag i och nyttja alkohol eller tobak innan de fyllt 18. Det finns tyvärr så kallade vuxna som uppvisar ett ansvars- och till viss del hänsynslöst beteende, genom att langa till ungdomar när de blir ombedda eller genom att under organiserade former sälja smuggelsprit och hembränt till dem för egen vinning.

Mot bakgrund av detta är det glädjande att Sveriges ungdomar både röker mindre och dricker mindre alkohol än på länge. Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) presenterade i går sin årliga undersökning av ungdomars drogvanor. Den visar att den positiva trenden från föregående år håller i sig: av de drygt 5 000 niondeklassare som deltog i undersökningen i våras hade 47 procent svarat att de druckit alkohol någon gång det senaste året. Det är den lägsta nivån sedan CAN började sina undersökningar för 42 år sedan. Även de niondeklassare som drack mycket och regelbundet hade minskat i antal.

Bland dem som går andra året i gymnasiet hade alkoholkonsumtionen också minskat. 2004, när CAN började undersöka drogvanor bland gymnasister, svarade 90 procent att de hade druckit alkohol under det senaste året. I år var det 77 procent.

Anledningarna till den positiva trenden antas vara att ungdomarna är äldre nu än förr när de testar alkohol för första gången. Dessutom tror man att ungdomarna har andra mötesplatser och ägnar sig åt aktiviteter där det inte upplevs som nödvändigt att nyttja alkoholhaltiga drycker – sociala medier, koncentrationskrävande dataspel och annat.

Men 47 procent av ungdomarna i grundskolans sista år, alltså nästan varannan elev, är fortfarande en hög siffra – även om säkert definitionen på att "dricka alkohol" kan variera. Och även om en del av dem som går andra året i gymnasiet har fyllt 18 när CAN gör sin undersökning på våren, är 77 procent också en hög siffra. Därför är det skönt att veta att siffrorna sjunker.

Det är positivt både ungdomarnas egen skull och för samhällets. Börjar de inte dricka finns stora vinster för bland annat sjukvården i framtiden. Alkoholskadorna torde minska, liksom den alkoholrelaterade brottsligheten.

Det är en ungdoms eget beslut och ansvar när (och om) hon eller han väljer att börja nyttja alkohol. Grupptryck har säkert en del av skulden, men detta skulle inte uppstå om ungdomarna inte hade tillgång till alkohol.

Att de har det är somliga vuxnas fel. Att förse ungdomar med alkohol är ett fördärvligt beteende, som dessutom är olagligt. Det finns andra, bättre saker ungdomarna kan göra med sina pengar än att sätta sin hälsa på spel med dem.