Bra att SVT slipper OS och fotbolls-VM

Tiden när Sverige stod stilla på grund av idrott är förbi.

Tiden när Sverige stod stilla på grund av idrott är förbi.

Foto: Gunnar Lundmark/TT

Ledare2019-07-02 06:30
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Almedalsveckan är i gång och även om antalet seminarier är färre än förra året finns det cirka 3 500 evenemang att besöka i Visby under veckan. Förutom de politiska partierna och deras utspel, där Per Bolund (MP) pratade om att ”grönt inte bara är en färg utan en inställning” i sitt tal på söndagskvällen, och Moderaterna på måndagen släppte en drös förslag som de ger varubeteckningen "skynda på integrationen", är det mycket fokus på miljö och klimat, artificiell intelligens och medie- och demokratifrågor. Som seminariet ”Är tv-sport en demokratisk rättighet?”.

Bakgrunden är att medan det förr var självklart att SVT skulle sända OS, fotbolls-VM och världscupen i skidåkning – inte minst när Ingemar Stenmark åkte och Sverige sägs ha stått stilla – har sändningsrättigheterna för flera evenemang allt oftare börjat köpas av privata aktörer. Först ut var TV3 som tog hem ishockey-VM 1989 och sedan dess har allt mer flyttats från SVT till andra. Nu senast sändningsrättigheterna till flera skidtävlingar.

Det är i sig inget problem. På samma sätt som många av de mest påkostade och uppmärksammade dramaserierna i dag inte görs av ländernas public service-bolag, behöver de stora idrottsevenemangen inte sändas där. Dels eftersom privata aktörer kan bidra med nytänkandeoch innovationer, och konkurrens gör att även public service blir bättre. Dels eftersom kostnaden för sändningsrättigheterna har skjutit i höjden. Discovery Communication, som äger exempelvis Kanal 5 och Eurosport, har tv-rättigheterna för OS 2018-2024 för hela Europa, vilket kostade 12 miljarder kronor.

Det finns alltså ingen anledning att SVT ska lägga en oproportionerligt stor del av public service-skatten på att visa hockey och curling, alternativt pressa på för en skattehöjning, när andra kan och vill göra sändningarna minst lika bra. Tvärtom öppnar fler medieaktörer upp för att SVT, som har ett brett uppdrag och bland annat ska producera sådant som inte nödvändigtvis är kommersiellt gångbart, som grävande journalistik, dokumentärer, kvalitativa barnprogram och tv på minoritetsspråk (här kan man gärna lägga till "smala" sporter), kan fokusera mer på sina kärnuppgifter.

Den inställningen har inte alltid varit självklar, men här verkar vinden ha vänt. Hela seminariepanelen, inklusive SVT:s programdirektör Jan Helin, var överens om att det är helt okej att SVT inte sänder "allt", vilket är stor skillnad jämfört med för några år sedan, när MTG:s köp av OS-rättigheterna för 2014 och 2016 inte togs emot med med öppna armar. Det var då det började diskuteras om Sverige, precis som exempelvis Norge och Finland, skulle ha en så kallad evenemangslista, som anger vad som bara får sändas i kanaler som de flesta har tillgång till.

Nu blev det inte så, vilket är bra. Som OS-prislappen anger hade det kunnat bli en dyr historia om listan inneburit att SVT tvingats köpa och sända betydligt fler idrottsevenemang än i dag.