Bygg mer, tätare, snabbare

Denna vecka skriver vi om den politik som vi vill se i Eskilstuna under nästa mandatperiod. Vi begränsar genomgången till ett antal centrala områden och börjar med stadsbyggnadsfrågorna.

Ledare2010-04-06 07:50
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Kommunen växer. En huvudinriktning för bostadspolitiken bör vara förtätning – byggande nära befintlig infrastruktur. Nya bostäder bör i stor utsträckning koncentreras till kommunens centrala delar. Det finns gott om ytor centralt, framför allt gamla industritomter, som lämpar sig för bostadsbebyggelse.

En stad som på det här sättet görs tätare blir mer levande men även mer miljövänlig när många människor har gångavstånd till affären, till skolan, till arbetet och det blir lätt att få en bra koll-ektivtrafik. Ett mål bör vara att göra det möjligt för fler Eskils–tunabor att leva i staden utan bil.

På den lokala bostadsmarknaden är en blandning av upplåtelseformer önskvärd. Samtidigt bör det kommunala bostadsbolaget iaktta stor försiktighet i byggandet av hyresrätter. Marknaden för ett så dyrt boende är sannolikt mycket svag i Eskilstuna och kommer att så förbli under en tid.

Eskilstunas miljonprogramområden behöver en estetisk lyftning för att motverka förslumning. De senaste årens ombyggnad i Nyfors kan fungera som förebild, vilket förutsätter ett samarbete mellan kommunen och bostadsbolagen.

En stad av Eskilstunas storlek bör kunna kombinera externa köpcentra med ett gott affärsutbud i de centrala delarna. Extern-handeln har tvingat affärsinnehavarna i centrum att tänka i nya banor för att förbättra sitt erbjudande. Beslutet att hålla söndagsöppet har varit en del av denna utveckling, till nytta för Eskils-tunaborna.

Tyvärr har kommunen hittills gjort för lite för att levandegöra centrum och därmed ge stöd till centrumhandeln. Oförmågan att bygga om Fristadstorget, stadens mittpunkt, är oförlåtlig. Byggstart måste ges snarast.

Det bör även i framtiden vara möjligt att ta sig med buss till centrum. Kommunen måste dock finna en annan ändhållplats för de bussar som nu vänder på Fristadstorget. Bussträngseln på torget är ett negativt inslag i stadsmiljön.

Utöver detta måste tre byggprojekt påbörjas och helst slutföras under kommande mandatperiod:

• En multiarena, för idrott och andra evenemang, ser ut att vara på gång vilket är goda nyheter för framför allt idrotten i Eskilstuna. Om någon av de platser som tidningen presenterade i förra veckan väljs bortfaller också idén om en konserthall på Stattplatsen.

• Eskilstunas geografiska placering borde göra staden till en attraktiv plats för stora konferenser. Problemet är avsaknad av en konferensanläggning i lämplig storlek. Kommunen måste i samarbete med näringslivet se till att en sådan byggs.

• Vattenpalatset är slitet samtidigt som planerna på ett nytt badhus är så storslagna att ett bygge inte vill komma igång. Det finns en bättre lösning: I stället för att planera för ett äventyrsbad intill Parken Zoo i 350-miljonersklassen, som kräver privata medinvesterare, bör kommunen sänka ambitionerna. Satsa på ett slimmat och billigt badhus i centralt läge, ett badhus som begränsar verksamheten till det ickekommersiella kommunala uppdraget – simundervisning, motionssimning, hälsa och friskvård – och avveckla äventyrsdelen. Ett sådant förslag har funnits – en upprustning av Vattenpalatset till en uppskattad kostnad på 60-70 miljoner kronor. Projektet kan bekostas helt med kommunala medel och komma igång snabbt.

Läs mer om