När Eskilstuna fördelade om resurserna inom hemtjänsten blev det fel. Det har personalen som jobbar i Slagsta blivit varse den hårda vägen. Från kommunens sida tycks man vara ovillig att erkänna felet, liksom att göra om och göra rätt. Det är olyckligt ur många perspektiv och bör skyndsamt rättas till – för alla berördas bästa.
Eskilstuna gör varje år en översyn av hur behovet av hemtjänst ser ut och fördelar resurserna därefter. Det är bra med en årlig översyn. Behovet av hemtjänst är inte statiskt. Antalet behövande kan variera från år till år, liksom vad de behöver hjälp med. Resurserna ska naturligtvis justeras därefter. Så långt är allt väl.
Omfördelningen innebar den här gången att man drog in cirka två årsarbetartjänster inom hemtjänsten i Slagsta, utan att titta på vad åtgärden skulle få för konsekvenser. Jo, det gjordes en riskanalys men först efter att förändringen trädde i kraft. Så får det inte gå till.
Personalen inom hemtjänsten i Slagsta vittnar nu om en ohållbar arbetssituation. De vet aldrig hur många det är som kommer till jobbet. Tung arbetsbelastning har lett till arbetsskador hos de anställda. Sjukskrivningsdagarna är många och det är inte alltid som det sätts in vikarier för dem som är sjuka.
Den ansträngda arbetssituationen har lett till ännu fler sjukskrivningar. Personalen har vänt sig till ledningen flera gånger, för att tala om hur de har det på jobbet, utan att få någon respons. På Eskilstunasidorna i dag refereras en anställds tankar på en ny arbetsdag i hemtjänsten som ”knytnäve i magen” och ”ångest och har lite svårt att andas”.
Att både ha en arbetsbelastning på bristningsgränsen och chefer som inte lyssnar är inte bra inom något område. Det innebär både fysiska och psykiska påfrestningar, som redan var för sig är nedbrytande. Båda två tillsammans kan göra arbetet outhärdligt. I förlängningen riskerar det att drabba de människor som nyttjar, i det här fallet, hemtjänsten.
Sedan en tid tillbaka är fackets huvudskyddsombud inkopplat. På Kommunal är man med rätta upprörd, både över hur arbetssituationen i Slagsta ser ut och hur det gick till när förändringen genomfördes. Kommunal har tillsammans med skyddsombudet i Slagsta skickat in en anmälan till Arbetsmiljöverket, i vilken de kräver att arbetssituationen utreds.
När det går så långt att skyddsombudet på en arbetsplats skickar in en anmälan till Arbetsmiljöverket borde det sända tydliga signaler att det är mer än vanligt smågnäll över hur anställda upplever sin arbetssituation. Då om inte förr borde ledningen lyssna. Så har inte varit fallet med hemtjänsten i Slagsta. Enhetschefen har inte ens velat kännas vid anmälan.
Arbetsmiljöproblemen för de anställda inom hemtjänsten i Slagsta försvinner inte bara för att kommunen vägrat ta emot handlingarna på anmälan till Arbetsmiljöverket. Situationen blir bara värre ju längre tiden går och det blir allt svårare att rädda ansiktet.
Det hade varit bättre att erkänna att fel begåtts redan när den missade riskanalysen upptäcktes. Då hade felen lättare kunnat rättas till och personalen hade sluppit må dåligt.