Dags för M och KD attgöra slut med Orbán

Den ungerske premiärministern och ledaren för nationalkonservativa partiet Fidesz, Viktor Orbán, står för odemokratiska värden som inte hör hemma i ett EU-medlemsland.

Ledare2015-09-05 04:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

EU och Fidesz kollegor i den konservativa partigruppen EPP måste öka trycket på Ungern.

Ungern står just nu i centrum för rapporteringen om Europas hantering av den pågående flyktingkrisen. I takt med att flyende och desperata människor söker nya vägar in i Europa har Ungerns betydelse som transitland ökat. Det kontroversiella stängselbygget mot Serbien har inte fått avsedd effekt – flyktingarna har fortsatt att strömma in i landet.

De senaste dagarna har stor uppmärksamhet fästs vid situationen med flyende personer som hålls kvar på tågstationen i Budapest – som hindras från att resa till EU-länder där asylrätten tas på större allvar. Så har skett med hänvisning till Dublin-förordningen. Denna säger att en asylansökan ska prövas i det EU-land som en flykting först anländer till. Signalen från ungerskt håll är tydlig: Man vill visa på varför regelverket inte fungerar.

Ett idealscenario för Orbán skulle vara att bestämmelserna om var en asylönskan ska prövas rivs upp, utan att något bindande kvotsystem EU-länderna emellan eller några lagliga vägar in i Europa introduceras. Ungern hörde, föga överraskande, till vägrarländerna när förslaget om att 40 000 flyktingar skulle omfördelas inom Europa enligt vissa, bindande kriterier föll i juni. Helt bortglömda verkar samtidigt de 200 000 ungrare vara som 1956 flydde till väst – bland annat till Österrike, Sverige och USA – efter den misslyckade revolten mot Sovjet.

Sedan juni har dock opinionen mot de dödliga effekterna av den europeiska slutenheten vuxit sig starkare. Pressen på att fler länder ska ta sitt humanitära ansvar har ökat, och där har Tysklands förbundskansler Angela Merkel intagit en ledande roll.

I torsdags hölls ett möte dit Orbán kallats för att diskutera Ungerns hållning i flyktingfrågan med ledande EU-företrädare. Både inför och efter mötet har Orbáns tonläge präglats av arrogans. Bland annat har han deklarerat att flyktingkrisen är ett tyskt problem.

Ungern har sedan Orbán återerövrade premiärministerposten 2010 varit på glid åt ett allt mer auktoritärt håll. Listan kunde göras lång, men exempelvis har Orbán rensat ut domare i rättssystemet och ersatt dessa med mer lojala typer samt med olika medel strypt pressfriheten. Därtill har han förespråkat dödsstraff och talat för ett antiliberalt samhällssystem samt, så långt han vågat, agerat medlöpare till Ryssland i samband med Ukraina-krisen.

De övriga, anständiga, partierna i EPP-gruppen bör utesluta Fidesz. Här måste svenska Kristdemokraterna och Moderaterna, som sitter med i just EPP, vara mycket tydligare.

I EU som helhet saknas en uteslutningsparagraf och knappast skulle en sådan heller bidra till en förbättring. Dock behöver andra sanktionsmöjligheter mot Ungern beaktas.