De har rätt att missionera

Föreningsfriheten finns inte till för att skydda föreningar som alla medborgare sympatiserar med. Den är främst ett skydd för det slags sammanslutningar som många instinktivt ogillar. Den kristna ungdomsorganisationen Ny Generation är en sådan.

Ledare2010-06-10 06:30
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

P1:s Kaliber sände förra söndagen ett slags granskning av nätverket som engagerar kristna elever på 559 skolor runtom i landet. Reportrarna hade luskat reda på att organisationen uppmanar medlemmarna att sprida det kristna budskapet på sina skolor och att organisationen får statsbidrag genom Ungdomsstyrelsen. ”Du är inte bara elev på din skola – du är också missionär” hette reportaget som berättade om skolungdomar som samlas och ber för att deras klasskamrater ska bli frälsta.

Som en röd tråd genom hela programmet fanns frågan om det inte är i strid med skollagen att tillåta den här sortens organisationer i skolorna. Utgör inte deras missionsambitioner ett slags påtryckning mot övriga elever? Religionsfriheten är ju inte bara en frihet att utöva religion, utan också rätten att slippa påtvingas religion. En jurist på DO gavs utrymme att spekulera i om det inte rentav kan betraktas som diskriminering. Och så höll det på.

Ett enda exempel gavs som kan föranleda ett ifrågasättande: Ny Generation anordnade en kristen konsert på en skola i Örkelljunga och skolledningen beordrade obligatorisk närvaro. Men ska någon kritiseras är det i så fall skolledningen. I övrigt handlar exemplen om kristna elevgrupper som på olika sätt kommunicerar sin verklighetsuppfattning och försöker värva medlemmar.

Själva storyn i det här reportaget är inte att skolgrupperna som ingår i Ny Generation håller på med något olagligt – det gör de inte. Att grundaren är verksam inom Livets Ord ändrar inte på den saken. Det uppseendeväckande är tvärtom att ett antal skolledare och myndighetspersoner i varierande tonläge påstår att kristna elevers så kallade missionerande skulle vara förbjudet i skolan, samt att en del vittnar om hur de på olika sätt har hindrat kristna elever från att ha aktiviteter på skolans område. Om Kalibers granskning visar något är det att dessa skolledare behöver utbildas om de för demokratin fundamentala förenings- och yttrandefriheterna.

Föreningsfriheten gäller alla, även kristna ungdomar, och yttrandefriheten gäller överallt, också på skolor. Det borde ha varit utgångspunkten i Sveriges Radios granskning. Fast då hade det förmodligen inte blivit något reportage.

Läs mer om