Demokratins bästa sida

Något lite börjar vi ana vidden av tragedierna. Mellan 90 och 100 personer tros ha dödats av den massmördare och terrorist som i fredags eftermiddag försatte Norge i ett tillstånd av skräck och strax därefter landssorg

Ledare2011-07-25 07:26
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Vi förstår att det hädanefter – i Arbeiderpartiet, i Norge, i Norden, i drabbade familjer – kommer att finnas ett ”före” och ett ”efter” den 22 juli 2011. Men vi kan, lika lite i dag som i fredags, greppa den smärta och förtvivlan som just nu hemsöker så många hem i Norge.

Vi vet ännu inte heller vilka de politiska konsekvenserna av dåden blir. Men Norges utrikesminister Jonas Gahr Støre sa i en intervju i lördags att Norge ska kunna kännas igen i morgon, att det är det bästa sättet att hedra offren från Utøya och regeringsbyggnaderna. Statsminister Jens Stoltenberg sa redan i fredags att dåden ska bemötas med ännu mer demokrati. Det är betryggande att höra hur de norska politiska ledarna gång på gång inskärper att terrorn inte ska tillåtas rucka på grundstenarna i det norska samhället.

I går förmiddag hölls minnesgudstjänster runtom i Norge och Norden. I Oslo domkyrka talade Stoltenberg och klädde sorgen i ord, väl avvägda och starka ord. Och det är påfallande hur det är den folkvalde ledaren som besitter förmågan att beskriva den sorg och smärta som drabbat landet såväl som enskilda individer. Politiska motsättningar känns avlägsna när Stoltenberg, som hela Norges statminister, uttrycker beslutsamhet att inte låta sig skrämmas till mindre frihet, när han försöker trösta och ger sitt helhjärtade deltagande.

Sällan har demokratins inneboende styrka åskådliggjorts så tydligt i modern tid. Samtidigt som rättsväsendet arbetar för högvarv med att klarlägga händelseförloppet och fastlägga bevisföringen, koncentreras de offentliga uttalandena kring solidaritet, medkänsla, tröst och principfasthet. Inte hämnd.

Till skillnad från flera av det senaste årtiondets terrordåd, råder det inga tvivel om vem som iscensatte attentaten. Vi har fått en ny fruktansvärd påminnelse om att kallblodigt mördande och försök till samhällsomstörtande handlingar kan utföras av personer med till synes vitt skilda ideologiska hemvister.

De senaste årens kamp mot terrorism har fokuserat våldsförhärligande islamism. Det återstår att analysera om det är skälet till att Anders Behring Breiviks vapenlicenser och enorma inköp av konstgödsel inte väckte polisens uppmärksamhet.

Samtidigt som vi värnar friheten, öppenheten och allt som utmärker våra demokratiska samhällen, får vi aldrig, vilket också Stoltenberg betonade i går, vara naiva. Försvaret för demokratin måste ständigt vara riktat åt flera håll samtidigt.

Läs mer om