Den som betalar ska bestämma

Det föreslås att Eskilstuna ska äga ett marknadsföringsbolag som kommunen har noll inflytande i. Det är en dålig idé.

Jimmy Jansson.jpg

Jimmy Jansson.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2014-02-26 05:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Eskilstuna Marknadsföring AB, EMAB, ägs gemensamt av Eskilstuna kommun – 40 procent – och det lokala näringslivet. Dess uppdrag är marknadsföra Eskilstuna. Eller mer exakt "vara den samlande kraften för att synliggöra och marknadsföra Eskilstuna som en attraktiv ort att besöka, bo och leva i, studera och verka i, för turister, andra besökare, invånare, studenter, företagare, talanger samt potentiella inflyttare". Så formulerar bolaget det på sin hemsida.

Men det går inte så bra. Om det är de två ägarna överens. EMAB uppfyller inte sitt uppdrag på tillfredsställande sätt. Varför? Göran Pettersson från Aktieägarföreningen, som företräder näringslivet, har sin uppfattning. Bolaget har otillräckligt med pengar, menar han i lördagens tidning, och de medel som saknas ska tillföras av kommunen.

– Lösningen som vi ser som den bästa i nuläget är ett helägt kommunalt bolag med en styrelse med uteslutande branschfolk från näringslivet. Men det förutsätter också att kommunen är beredd att satsa mer på marknadsföringen av Eskilstuna, säger Petterson.

Det är oerhört fräckt. Aktieägarföreningen, eller näringslivet organiserad i någon annan form, ska alltså inte betala något för projektet, som också ska bli större och dyrare, men ha hela makten över det – utan politiker som står i beslutsvägen.

Den politiska majoriteten och Moderaterna nickar med. Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) tycks vara beredd att göra vad som helst för att marknadsföringsbolaget ska fungera bättre än i dag. Oppositionsrådet Jari Puustinen (M) lystrar till signalorden näringsliv och branschfolk, låt gå för att allt ska betalas med skattepengar.

Nu ska förslaget utredas i expressfart under ledning av en entusiastisk kommundirektör, med politiskt beslut i juni för att ha det nya bolaget på plats i höst eller till årsskiftet. Bara Folkpartiet har sinnesnärvaro att ropa stopp.

Den föreslagna modellen rycker isär makt från ekonomiskt ansvar och riskerar att kasta bra (skatte)pengar efter dåliga. Men förslaget är också ännu ett exempel på ett fenomen som Eskilstuna sett för mycket av: Hur tongivande delar av kommunens näringsliv vägrar bidra ekonomiskt till verksamheter och projekt som näringslivet har stort intresse av.

Det blev inga näringslivspengar till en ny teknikutbildning med placering i Munktellområdet, där det fanns långtgående planer för några år sedan. Och företagen har inte stått i kö för byggandet av en ny konferensanläggning i Eskilstuna, så som näringslivet i exempelvis Västerås har gjort.

Det gäller förstås inte hela näringslivet och alla områden. Exempelvis Sparbanken Rekarne gör berömvärda insatser för utbildningen, idrotten och kulturen i Eskilstuna.

Men företagen kan göra mer för det allmänna, och framför allt sluta att i relation till kommunen – skattebetalarna – agera kravmaskiner för att börja skruva på sig när det kommer till frågan om vem som ska betala. De folkvalda ska i sin tur inte dansa med.

Börja med att kasta förslaget till upplägg för marknadsföringsbolaget i papperskorgen.