Att rusta upp TGOJ-banan mellan Oxelösund och Flen, med syfte att köra persontrafik, skulle innebära flera fördelar för alla som bor och arbetar i regionen.
Ett särskilt lyft skulle det kunna bli för trakterna mellan Nyköping och Flen – och för kontakterna mellan Sörmlands två största städer, Nyköping och Eskilstuna.
Men även kommunerna i västra Sörmland skulle kunna dra fördel av en sådan järnvägsförbindelse.
Vi vet att möjligheten att pendla med tåg tycks öka människors vilja att resa kollektivt och att spårbunden trafik ofta utgör själva pulsådern i funktionella regioner.
Persontrafik på hela TGOJ-banan skulle alltså kunna ha en gynnsam effekt på hela Sörmland. Rälsen ligger där, så vad väntar vi på?
Dessvärre är det inte så enkelt. 1983 lades persontrafiken ner på sträckan Oxelösund-Flen. Med jämna mellanrum höjs röster för att återinföra möjligheten att åka kollektivt på TGOJ-banan. Denna fråga har nu utretts av Trafikverket på uppdrag av Regionförbundet Sörmland.
Uppdraget kom att breddas till en granskning av kollektivtrafikläget på hela sträckan Oxelösund – Västerås, och till att göra en jämförelse mellan olika trafikslag, deras kostnader, restider och vilka åtgärder som behövs för att förbättra möjligheterna till pendling.
Slutsatsen som dras i rapporten är att en upprustning av TGOJ-banan på sträckan Oxelösund – Flen, som bland annat innebär byten av spår och kontaktledningar, skulle kosta 345 miljoner kronor.
Att därtill bygga nya plattformar och pendlarparkeringar i orterna Vrena och Stigtomta skulle kosta 15 miljoner kronor.
Totalt skulle de åtgärder som behövs för järnvägs- alternativet landa på 390 miljoner kronor.
Restiden sträckan Nyköping-Flen skulle då bli 39 minuter och Nyköping-Eskilstuna 82 minuter.
Nyköping-Eskilstuna med expressbuss tar 81 minuter, och de åtgärder som utredarna anser krävs för att förbättra pendlingen på sträckan med buss skulle kosta mellan 13 och 42 miljoner kronor.
Den enkla slutsatsen att dra är att vägbunden trafik är både snabbare och billigare.
Regionförbundets ordförande, Viking Jonsson (S) har sagt i en kommentar att man har fått svar på sina frågor, och att man inte kommer att titta så mycket mer på frågan om persontrafik på TGOJ-banan.
Men det är att avfärda frågan väl lättvindigt.
På vissa områden är också utredningen något torf- tig – eftersom man har valt att helt bortse från vad byggandet av Ostlänken kommer att innebära – och inte tittat på hur en tvärförbindelse genom länet med TGOJ-banan påverkar trafiken till och från Skavsta flygplats.
Många av de investeringar som måste göras på spåren kommer att göras ändå, för att kunna fort- sätta köra godstrafik på sträckan, vilket utredarna också poängterar.
Satsningar på järnvägstrafik är långsiktiga och hållbara.
390 miljoner ter sig i sammanhanget inte särskilt dyrt.