Det är gott om öppna hjärtan

Många gör mycket för människor som flyr från krig och förtryck. Insatser från civilsamhället och privatpersoner är viktiga för ett välkomnande samhällsklimat.

Ledare2015-09-03 05:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

I tisdagens Aktuellt intervjuades den tidigare statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt med anledning av att hans självbiografi "Halvvägs" nu har släppts. I intervjun höll Reinfeldt fast vid sitt uttalande om att öppna hjärtan behövs, i ljuset av den pågående flyktingkrisen.

Han sade: "Vad vill vi? Är det taggtråd eller tilltro till ett öppet samhälle? Jag tror att det öppna samhället är det bästa svar mänskligheten har". Och faktum är att det finns gott om tilltro till det öppna samhället bland människor – både lokalt, nationellt och ute i Europa – vilket ibland kan vara lätt att glömma.

I måndags skrev tidningen om Gnestaparet Mattias och Sara Eldros som beslutade sig för att ordna en insamling till förmån för asylboendet i Stjärnhov. Resultat: över 50 personer bidrog och omkring 20 kubikmeter kläder och saker skänktes till flyktingarna.

För några veckor sedan rapporterades om att flera svenska researrangörer, på resenärernas initiativ, har börjat tillåta extrabagage i form av varor till flyktingar. Detta gäller när destinationen är en ort dit många flyende anländer, exempelvis i den grekiska övärlden.

Rädda Barnen i Sverige har startat namninsamlingen "Inget barn ska dö på Medelhavet", där man bland annat kräver lagliga vägar in i Europa. Kampanjen har under de senaste dagarna tagit ordentlig fart och har nu samlat över 60 000 underskrifter. Samtidigt har Radiohjälpen dragit igång en insamling till stöd för människor på flykt.

Som en del av Röda Korset drivs sedan två år tillbaka verksamheten Kompis Sverige, med målet att "skapa nya vänskaper i ett samhälle där det kan vara svårt att lära känna varandra på ett jämlikt och naturligt sätt" och på så vis främja delaktigheten bland nyanlända. Kompis Sverige hjälper till att matcha nyanlända och etablerade svenskar i kompispar. Hittills har 380 sådana kompispar bildats och den växande verksamheten finns i dagsläget i sex kommuner.

I går rapporterade Dagens Nyheter om att de flyktingar som via Ungern har lyckats ta sig till Tyskland och München där möts med öppna armar. Frivilliga har slutit upp för att dela ut allt från vatten och mat till leksaker, blöjor och hygienartiklar till de nyanlända.

Tidningen Metro skrev samma dag om hur tusentals islänningar nu kräver att regeringen tar emot fler flyktingar än de 50 syrier som man hittills har sagt sig vara villig att bereda plats för under 2015 och 2016. I en Facebook-grupp har mängder av privatpersoner erbjudit sig att ställa upp med mat och husrum. Islands välfärdsminister Eygló Harðardóttir har lovat att se över möjligheten att öka mottagandet.

Allt detta visar två saker. Den ena är att det finns gott om medmänsklighet och vilja att hjälpa utsatta personer på olika platser och nivåer. Den andra är att insatser från privatpersoner och civilsamhället har en viktig roll för att skapa ett öppet och välkomnande samhällsklimat.