Hur ska fler människor komma i arbete? Den frågan har diskuterats sedan 90-talskrisen då Sverige fick riktig arbetslöshet. Många har varit utan jobb länge och de unga arbetslösa är fler än tidigare.
Genom att räkna med alla som över huvud taget söker ett jobb, oavsett om de har annan sysselsättning under tiden de söker eller ej, framställs ofta arbetslös- heten vara högre än den egentligen är.
Men rensar man bort de studenter som söker extraknäck, de som har ett jobb men som söker ett annat blir det ändå flera hundra tusen som är arbetslösa. Det är bekymmersamt att så många människor saknar egen försörjning och den sociala samvaro som arbetskamrater innebär.
Lösningen på arbetslösheten sägs ofta vara utbildning – antingen vidareutbildning eller omskolning. Med mer och bättre utbildning ska de arbetslösa göras anställningsbara. Både de som varit arbets-lösa länge, vars yrkeskunnande skulle behöva uppdateras och de som hoppat av skolan.
Arbetslösheten är dock inte ett problem, utan flera. Således finns det inte en lösning. Man kan inte heller avfärda en lösning bara för att den är heltäckande. Flera goda lösningar kan tillsammans bidra till i varje fall göra problemet betydligt mindre.
Ta det här med körkort, till exempel. För vissa jobb krävs att man har körkort. En del arbetssökande kan ha rätt sorts yrkeskompetens men inget körkort. Det är ett onödigt hinder för att man ska kunna ta sig in på arbetsmarknaden.
Men har man varit arbetslös länge, alternativt är ung och ännu inte fått in foten på arbetsmarknaden, så kan det vara svårt att ha råd med körlektioner. Försörjnings- stödet räcker inte till både dagliga utgifter och till vad det kostar att ta körkort, och det är inte alltid föräldrar kan hjälpa till ekonomiskt. Enligt statistik som Arbetsförmedlingen tagit fram åt Svenska Dagbladet saknar 60 procent av arbetslösa i åldern 18 till 24 år körkort.
I debatten har föreslagits att CSN ska bistå med lån till körkort. Det är en möjlighet. En annan är att kommuner står för lånet. Ett sådant ska, som bekant, betalas tillbaka. Innebär ett erövrat körkort också att den arbetslöse får ett jobb så får inte bara kommunen tillbaka det den har lagt ut, utan vinner även i minskat försörjningsstöd – som ju är den försörjning som står till buds för unga utan jobb.
Om mindre pengar måste avsättas till försörjningsstöd kan kommunens resurser fördelas om och läggas på exempelvis skolan. Med bättre skolor kan studieresultaten höjas och bädda för att fler slutför sin utbildning. Är det fler som slutför sin utbildning minskar risken för att man hamnar utanför arbetsmarknaden.
Att en del människor får hjälp att bekosta ett körkort är naturligtvis inte en universallösning på hela arbetslöshetsproblemet men det kan öppna möjligheter för dem som får det. Varje människa som får ett jobb är en vinst för både individen och hela samhället.
För kommuner där andelen unga arbetslösa är extra hög, Eskilstuna till exempel, vore körkortslån något att fundera på.