Det går framåt med Skiftinge

En kommuns uppgift är inte att skydda företag från konkurrenter. Det kan ibland låta så i stadsplaneringsfrågor. Men det finns gränser för vad det kommunala planansvaret kan och bör användas till.

Ledare2013-10-19 04:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

När det gäller handelsområdet i Skiftinge i Eskilstuna är det i alla fall inga principiella problem med den uppläggning kommunen nu har. Svårigheterna har ju legat på ett helt annat plan. Ekonomiskt har den fastighet som nu står tom intill motorvägsrondellen vid Skiftinge varit en förlustaffär för den nuvarande ägaren, som är en utväxt på General Electrics stora finansverksamhet. Det har viftats med en del flotta planer, men realismen i dessa har varit tveksam.

Den flermiljardersaffär där Kungsleden under hösten ska köpa 84 fastigheter i en rad kommuner från GE Capital Real Estate innebär nya och troligen bättre förutsättningar för att få slut på dödläget i handelsområdet i Skiftinge. Det är ett bra stycke kvar, men frågan kan i alla fall röra sig framåt.

De förutsättningar som kommunen numera anger har också hamnat inom det realistiskas gränser. Markanvisningen till Biltema är klar. Formatet på övrig handelsbebyggelse blir inte så stort att radhusområdet ska jämnas med marken. Det ska tvärtom finnas kvar, och därmed undviks ett onödigt steg bakåt när det gäller bostadsförsörjningen. Det blir ändå plats för etablering av ytterligare några handelsföretag i Skiftinge. Men det är inte tal om någon galleria eller liknande. Underlaget för sådant är rimligen inte tillräckligt.

Både kommunen och – inom några månader – Kungsleden kommer att vara intressenter som markägare när det gäller den fortsatta planprocessen. Den bästa utgångspunkten är att byggandet görs enbart med privat kapital, på marknadens villkor. Följden blir då att kommunen kan avyttra en del mark. Samtidigt är det ett kommunalt intresse att detaljplanen och de möjliga byggytorna blir sådana att det går att genomföra de privata investeringarna och undvika att dödläget går i repris.

Men sedan är det frågan om de önskemål som kan finnas från företag i city och i Tuna Park att slippa besvärande konkurrens. Detta kan kommunen inte anpassa sig efter. Planprocessen kan och ska inte användas för att detaljstyra vilka hyresgäster som finns i affärslokaler eller vilka handelsföretag som en framtida markägare överlåter byggnader till.

Ett villkor i detaljplanen om sällanköpshandel utesluter egentligen bara livsmedelshallar. En sådan finns ju dessutom redan i Skiftinge, på andra sidan radhusbebyggelsen.

Det har väl inte varit annat än välkommet för en del företag i city och i Tuna Park att en del tidigare planer för Skiftinge blivit något av ett fiasko. Men den sortens överväganden bör fullmäktige inte anpassa sig efter. Tvärtom verkar man nu från kommunens sida ha valt en vettig kurs, som efter ägarskiftet i Skiftinge kan innebära att det långdragna ärendet till sist kan avslutas.

Läs mer om