Det är också viktigt att se skillnaderna mellan två stora pådrag de senaste dagarna, i Göteborg och i den internationella flygfrakttrafiken.
I det senare fallet handlar det om högst verkliga attentatsförsök. De hade kunnat kosta många människoliv och kan med stor säkerhet knytas till en beryktad våldsorganisation.
I Göteborgsfallet finns inget som tyder på något av detta – de båda män som varit anhållna släpptes på söndagskvällen.
Polisen har ingen enkel situation när den får in information om vad som skulle kunna vara ett mycket allvarligt planerat våldsbrott. Det går ibland inte att undvika att handla under stor osäkerhet.
Det är lättvindigt att säga att man inte ska oroa allmänheten i onödan med en massa uniformerad polis. Men hur skulle polisledningen i efterhand betygsättas ifall den trots oroväckande uppgifter inte varnade och inte höjde beredskapen så att det syntes – och det sedan ändå inträffade något slags attentat?
Det kan också vara ofrånkomligt att gripa och anhålla personer för att kunna utreda om det pågår grov, allmänfarlig brottslighet. Det är då viktigt att förstå att allvarliga misstankar ibland kan bero på att information missförståtts eller på att någon i ont syfte anklagat andra personer genom att lämna till synes trovärdiga men felaktiga upplysningar.
Samtidigt kan man mer allmänt inte bara avfärda risken att även Sverige kan drabbas av våldsbrott som organiseras av internationella extremistorganisationer. Sådana är aktiva även i Europa. Åtminstone några har med säkerhet sympatisörer som bor i Sverige eller kan resa hit från andra länder. Polisen har skäl att vara vaksam.
Nyhetsförmedlingen bör däremot undvika förhastade kopplingar mellan ett bomblarm och gamla välkända ”huvudspår”. Efter larmet i Göteborg lät det i en del dansk press som om gipandena hade med Somalia att göra. Det var fel.
Framför allt måste en sådan här polisutredning bedömas utan förutfattade meningar, även om det först kan finnas tecken på ett allvarligt larm kan det ibland ändå visa sig vara falsklarm eller något annat som är mindre farligt.
På så mycket bättre grunder kan en högst oroande slutsats dras efter tillbudet med bomber i flygfraktpaket. Sådant har ingått i hotbilden sedan 1970-talet. Det borde ha varit en högt prioriterad flygsäkerhetsfråga sedan 11 september 2001.
Allt som fraktas med flyg kan inte behöva hårdgranskas. Men något måste vara allvarligt fel när det fortfarande år 2010 går att utan egentlig säkerhetskontroll skicka paket med datorskrivare och färgpatroner med flyg i riktning mot Chicago från Jemen, en av världens mest riskabla platser vad gäller extrema våldsorganisationer. Paketbomberna stoppades inte av säkerhetsrutiner, utan för att saudiarabisk underrättelsetjänst höll ögonen öppna. Ett paket hann bli omlastat i Köln i Tyskland. Det hejdades först i England.
Åtskilliga flygplatser och flygbolag har varit försumliga. De har utsatt många länder för attentatsrisker. Det blir så mycket värre då sådana paket ofta åker med som fraktgods i passagerarplan.