Den som kört på tok för fort eller rejält berusad får oftast sitt körkort indraget. Detta är en självklarhet, då dessa personer genom sitt handlande visat att de inte är kapabla att på ett ansvarsfullt och trafiksäkert sätt framföra ett motorfordon. Förra året återkallade Transportstyrelsen 40 000 körkort till följd av grov hastighetsöverträdelse eller rattfylla.
Men det är ju inte enbart fartdårar och fyllerister som är olämpliga som bilförare. Det finns de som av medicinska skäl inte ska köra bil. En del människor får inte körkort alls på grund av vissa sjukdomar. Andra får sina indragna, på grund av exempelvis stroke eller demens, sjukdomar som påverkar både förmågan att köra bil och förmågan att inse att man nog inte borde sätta sig bakom ratten. Under förra året återkallade Transportstyrelsen knappt 9 000 körkort till följd av innehavarens sjukdom.
I en debattartikel i Svenska Dagbladet i går skrev Transportstyrelsen generaldirektör, Staffan Widlert, och chefläkaren vid samma myndighet, Lars Englund, att fler körkort behöver återkallas av medicinska skäl. De påpekar att närmare 55 000 personer drabbas av stroke eller blir dementa varje år, alltså långt fler än de körkort som återkallas. Att antalet återkallade körkort skulle bli lika många som de som drabbas av stroke eller blir dementa tror de inte på, men de borde kunna bli många fler. Inte minst med tanke på den åldrande befolkningen och att stroke och demens är vanliga sjukdomar.
Det höjs ibland röster för att införa körprov för äldre, eller en gräns för hur gammal man får vara för att få köra bil. Det vore verkligen att göra det enkelt för sig – men fel. Många friska äldre kör alldeles utmärkt medan det finns de som är betydligt yngre som inte borde ha körkort. Vem skulle sätta den gränsen? Och vid vilken ålder skulle man diskvalificeras som bilförare?
Läkare har en skyldighet att anmäla olämpliga förare till Transportstyrelsen, något de inte alltid gör. De kommer förvisso ofta överens med patienten och dennes anhöriga att det är dags att låta bilen stå, och det är bra. Huvudsaken är ju att olämpliga förare avhåller sig från att köra, både för sin egen säkerhet och andras. Men finns en skyldighet för läkare att rapportera detta så ska de göra det också. Har de ändå kommit överens med patienten om att låta bli bilen så borde det inte vara så svårt eller upplevas som integritetskränkande för patienten att rapportera det till Transportstyrelsen.
Det finns ingen statistik i Sverige men internationella studier visar att 15-20 procent av alla dödsolyckor beror på förarens sjukdom. Om fler körkort återkallades av medicinska skäl borde antalet dödsolyckor därför minska. Att de skulle bli lika med noll är dock omöjligt. En stroke eller hjärtinfarkt kan komma plötsligt. För att undvika dem skulle man behöva återkalla körkortet för alla som ligger i riskzonen och det, om något, vore integritetskränkande.
Men att återkalla körkortet för personer som redan drabbats av sjukdom som påverkar omdömet och därmed förmågan att köra bil vore ett steg på vägen till färre olyckor. Om dessa personer dessutom säljer bilen skulle vi undvika olyckor där människor sätter sig bakom ratten trots att de saknar körkort.