Eskilstuna har under lång tid legat under jämförbara kommuner när det gäller anslag till skolan. Så är det inte riktigt längre. Kostnaderna per elev i grundskolan är numera högre i Eskilstuna än i kommungruppen större städer. Och nej, skolkvaliteten avgörs inte av hur mycket pengar som läggs på den. Något rakt samband finns inte här.
Men allt detta duger mest som snuttefilt för Jari Puustinen (M), skolansvarigt kommunalråd i Eskilstuna, när den politiska majoriteten nu sänker skolpengen och minskar det extra ekonomiska stödet för nyanlända.
Det strider mot det som tidigare har lovats från det hållet. Socialdemokraterna nöjde sig med att i valrörelsen säga att Eskilstunas skolpeng ska ligga på samma snitt som jämförbara kommuner eller högre. Moderaterna och Centerpartiet lovade mer. Skolpengen ska höjas till rikssnittet, sa de. Samma löfte sattes på pränt i den nya majoritetens överenskommelse från förra året.
Men nu har S, M och C gjort precis tvärtom. Argumentationen imponerar inte. Samtidigt tonar han ner sänkningens konsekvenser för verksamheten och pengarnas betydelse för skolresultaten långsiktigt.
Det som var väldigt viktigt i opposition är i bästa fall halvviktigt i majoritet, åtminstone om man i majoritet måste göra tvärtemot det man sa i opposition.
Denna skolpenghistoria är ännu ett uttryck för att den politiska majoriteten saknade ekonomisk täckning för sina löften. Man lovade kvalitetsförbättringar över hela fältet för skolan och förskolan. Skolpengen skulle höjas, likaså stödet till landsbygdsskolorna. Barngrupperna i förskolan skulle minskas. Tiden i förskolan för barn till föräldralediga och arbetslösa skulle upp från 15 till 25 timmar per vecka.
Utöver det lovades en hel del på äldreområdet, bland annat bättre grundbemanning och ökad valfrihet.
Bit för bit faller detta isär. De kommunala dagbarnvårdarna avvecklas. Valfriheten för äldre minskar i och med att rätten till önskeboende tas bort. Skolpengen sänks för att kommunledningen ska klara av att leverera inom andra delar av äldreomsorgen.
Det är så man förskingrar politiskt kapital.