Det är den som uppenbart varit tänkt att leda och samordna det exportprojekt där svenska företag skulle delta i att bygga upp en vapenteknisk industri i Saudiarabien. Två företag från Karlskoga samt Saab skulle vara med, förutom Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI), som först var ledande i hela projektet, men sedan motades tillbaka till en konsultroll.
Detta har i veckan ställt till uppståndelse. Försvarsminister Sten Tolgfors (M) blev i går tvungen att berätta en del om sådant som det ogärna talas högt om i utrikespolitiken, samarbetsproblem mellan regering och myndigheter och om hur ett projekt trasslat till förbindelserna mellan Sverige och Saudiarabien.
Vad vi sett tycks vara det sura nedfallet från ett havererat projekt, där det räknats och arbetats en hel del med förstudier, men där något hakat upp sig och osämja uppstått.
Sten Tolgfors bekräftade i går något som skymtat bakom Ekots rapportering, att regeringskansliet inte gått med på att FOI uppträdde i en projektledande roll för ett militärt fabriksbygge. Här förekom 2007-2010 olika turer som är svåra att genomskåda, och bland annat innebar att en ny generaldirektör för FOI satte stopp för användande av ett företag som var FOI i förklädnad.
Fast det FOI ville göra var ju logiskt, så som det socialdemokratiska avtalet med Saudiarabien 2005 var skrivet. Däremot menade försvarsdepartementet 2007 att FOI agerade självsvåldigt utan stöd av regeringsbeslut.
Ett huvudsyfte med avtalet 2005 var av allt att döma att öppna vägen för att Saudiarabien skulle köpa Saabs och Ericssons flygplansburna radar- och ledningssystem Erieye. En sådan affär för knappt fem miljarder kronor gick också i lås hösten 2010, och syns i exportsiffrorna för 2011. Det är väl den affären som ligger bakom mycket av manövrerandet för att hindra att trasslet med det eventuella fabriksbygget skulle irritera regeringen i Riyadh och sedan komma fram i fullt dagsljus.
Eftersmaken är inte så angenäm, och lärdomar av det som hänt bör dras i utredningen om nya exportregler, som riksdagen beställde 2011. Suggestivt långtgående samarbetsavtal med en så odemokratisk stat som Saudiarabien innebär en stor risk att något oacceptabelt inträffar – vilket det också gjorde.