En bra början

I januari var arbetslösheten i Eskilstuna 12,3 procent enligt den senaste månadsstatistiken från Arbetsförmedlingen. Bara åtta kommuner hade fler arbetslösa.

Ledare2010-03-05 06:47
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Finanskrisen har slagit hårt mot Eskilstuna. En arbetslöshet som uppstod till följd av nedgången i industrin har lagt sig ovanpå det stora utanförskap som fanns tidigare.

På toppen av högkonjunkturen var Eskilstunas kostnader för försörjningsstöd, utslaget per invånare, dubbelt så högt som i riket i snitt och i dag har kommunen en av de absolut högsta försörjningsstödskostnaderna i landet.

De här siffrorna ett bra mått för jämförelser över tid och mellan kommuner. Och visst är dagens situation även ett ekonomiskt problem. Resurser som går till att försörja dem som inte arbetar hade kunnat användas till annat. Men det största problemet är mänskligt. Människor som borde ha varit med står vid sidan av. Eskilstuna klyvs.

Men nu tycks kommunens politiska ledning bestämt sig för att börja göra något åt saken. I gårdagens tidning berättades om satsningen på tio miljoner för att få personer med försörjningsstöd in i arbete. Det är svårt att värdera insatserna och se om de verkligen når dem som står längst från arbetsmarknaden. Man kan dock notera den höga politiska profilen. Åtgärderna presenterades av Eila Clarstedt (V), Sarita Hotti (S) och självaste Hans Ekström (S) som nu visade upp sig. I granntidningen talade han om ”en roderförändring” i betydelsen att politiken riktad mot denna grupp människor nu förändras. Det blir mer aktiva åtgärder i stället för passivt bidragstagande. Ungefär så.

Här finns förstås en kortsiktig politisk komponent. Valet närmar sig och den politiska majoriteten vill inte bli anklagad för passivitet när åratal av försummelse på det här området nu syns tydligt. Men oavsett orsaker och tajming är åtgärderna en bra början och majoritetens roderprat förpliktigar. Det stora utanförskapet i Eskilstuna kommer att finnas med i valrörelsen.

För övrigt är det anmärkningsvärt att oppositionen har legat så lågt i den här frågan på senare tid.

En större och svårare uppgift är en förändring av Eskilstunas näringsstruktur som ska göra att kommunen klarar sig bättre i lågkonjunkturer. Hur ska Eskilstunas näringsliv se ut i framtiden och vilken roll har politiken i den omvandlingen?

Läs mer om