Det är en överenskommelse som följer den politik som förs nu, med fokus på rättssäkerhet och flera alternativa vägar in i Sverige. På några områden höjs dessutom ambitionerna. Det handlar att komma åt problemen med identifikation av personer som kommer från länder vars pass inte godkänns av Sverige. DNA-tester av anhöriginvandrare är en tänkbar lösning. I överenskommelsen fastlås också att i frågan om vård för papperslösa ska utgångspunkten vara att fler grupper ska få rätt till vård.
Sjukvård för flyktingar och papperslösa – alltså asylsökande, personer som fått avslag men inte lämnat landet, samt personer som inte sökt om uppehållstillstånd – har dragits i långbänk under obegripligt lång tid. Det är välkommet att överenskommelsen nu pekar ut en mer generös attityd, även om det är orimligt att regeringen inte kan få igenom en lag på det här området förrän om två år. Och skrivningen kunde gärna ha varit skarpare och visat på intentionen att samtliga personer som bor i Sverige ska få god vård. För vilket är skälet att vägra vissa människor cancerbehandling, dialys eller behandling mot smärta?
Utgångspunkten borde vara att ge vård till alla. Sedan, om det uppdagas att den rätten missbrukas, får lagstiftarna reglera bort de värsta fallgroparna. Nu går man andra vägen, försöker lista ut i vilken mån reglerna skulle kunna missbrukas, medan landstingen får behandla eller inte behandla papperslösa patienter bäst de vill.
I överenskommelsen står också att möjligheten att få uppehållstillstånd av synnerligen ömmande skäl ska utredas. Miljöpartiet menar att denna skrivning har kommit att tillämpas alltför strikt. Syftet med utredningen, enligt Maria Wetterstrand, är att man ska kunna ge uppehållstillstånd till fler människor som verkligen behöver skydd men som inte uppfyller kraven för att få asyl. Det kan till exempel handla om personer som trakasseras och hotas till livet av kriminella ligor. Här räcker lagstiftningen uppenbarligen inte till.
På det stora hela är detta en välkommen programförklaring. Att Miljöpartiet kommer att involveras i all hantering av dessa frågor under resten av mandatperioden bådar gott. Partiet har blivit en garant för att migrationspolitiken inte flyttar bort från värden som öppenhet och medmänsklighet.