I Almedalen gav Fredrik Reinfeldt ett erbjudande till fack (i allt väsentligt LO) och arbetsgivare. Om parterna kommer överens om en yrkesintroduktion för unga kan regeringen skjuta till handledarstöd och sänka arbetsgivaravgifter.
Statsministern spelade högt men hade mycket att vinna. Jobbpakten vore en mycket bra insats mot arbetslösheten bland unga. Arbete kombinerat med utbildning till en låg kostnad för arbetsgivarna skulle hantera centrala problem på arbetsmarknaden – brist på rätt kunskaper hos arbetslösa och förhållandevis höga ingångslöner.
Den politiska vinsten är också stor. Om projektet ros i hamn framstår Reinfeldt som en stor politisk ingenjör som löser problem. LO tas som gisslan och Socialdemokraternas kritik mot regeringens jobb- politik försvagas.
För närvarande ser chanserna till en överenskommelse lovande ut. LO har visat god vilja och ställt fullt rimliga krav. Ett av kraven är att staten måste skjuta till en stor lönesubvention. I det har LO sannolikt rätt. 2010 tecknade IF Metall och Teknikföretagen ett avtal om yrkesintroduktion. Enligt det kan industriföretag under maximalt två år anställa personer under 25 år till en lön på 75 procent av kollektivavtalets lägsta- lön mot att företaget ger den unge handledning och utbildning i yrket. Men mycket få unga har erbjudits denna yrkesintroduktion. En ekonomisk morot från staten skulle kunna ändra det.
Ett annat krav från LO är att de kraftigt differentierade avgifterna till a-kassan måste bort, de som gör att en hotellstädare betalar 410 kronor i månadsavgift medan en läkare lägger bara 90 kronor. Det är ett rimligt krav. Den stora skillnaden i avgift är orättvis och fyller inget syfte.
I fråga om avgifterna är regeringen beredd att gå LO till mötes. Det sa både Fredrik Reinfeldt och finans-minister Anders Borg (M) i helgen.
Att LO sedan i våras leds av den pragmatiske metallaren Karl-Petter Thorwaldsson underlättar samarbetet med regeringen. Men även de många varslen under hösten har säkert bidragit till att viljan till samsyn har ökat på båda sidorna.
Och samtidigt som detta pågår hoppar Socialdemokraterna i galen tunna. Gruppledaren i riksdagen Mikael Damberg har anklagat regeringen för passivitet inför varselvågen och krävt att regeringen omedelbart lägger fram ett förslag om korttidsarbete. Om det sker lovar Damberg en snabbehandling i riksdagen, sa han för tre veckor sedan.
Genast tillrättavisades han av IF Metalls ordförande Anders Ferbe som upprepade sin kritik i Ekots lördagsintervju i helgen. Damberg har inte satt sig in i fackets och arbetsgivarnas förslag, menar han. Den modell med korttidsvecka som har tagit fram av parterna är inte tänkt att tillämpas i dagens situation, utan vid extrema kriser som den 2008-2009.
Detta är nu läget. En borgerlig regering snickrar tillsammans med fack och arbetsgivare på åtgärder som långsiktigt sänker arbetslösheten. Socialdemokraterna hamnar vid sidan av, söker efter en oppositionslinje, hittar en angreppspunkt – och blir tillrättavisade av IF Metall.
Sverige har onekligen förändrats.