Systembolaget grundades i oktober 1955 och fyller således 60 år just denna månad. Någon pensionering stundar dock inte, eftersom dess tjänster i högsta grad är relevanta och uppskattade i dagens Sverige.
En mätning från TNS Sifo i år visar att 76 procent av svenskarna vill att detaljhandelsmonopolet på alkohol består. Motsvarande andel 2010 var 65 procent.
Enligt förra årets siffror från SOM-institutet vid Göteborgs universitet vill bara 17 procent av svenskarna sänka skatten på alkohol, mot drygt 50 procent 2004. Samtidigt säger 59 procent nej till försäljning av starköl, vin och sprit i livsmedelsbutiker, medan 30 procent är för.
Ovanstående visar två saker: Systembolaget är omtyckt bland svenskarna – det levererar det utbud och den service som folk förväntar sig. Samtidigt finns det en växande förståelse för målet att genom skatter och detaljhandelsmonopol begränsa drickandet och dess skadeverkningar.
Men hur har då alkoholkonsumtionen i Sverige utvecklats på senare år? Från mitten av 1990-talet ökade drickandet kraftigt. Bakom låg bland annat friare införselregler från utlandet till följd av EU-medlemskapet, ökad tillgänglighet i Sverige, bland annat genom fler utskänkningstillstånd, och stigande inkomster.
2004 var en viktig brytpunkt. Svenskarnas ökade köp av utlandsalkohol minskade Systembolagets försäljning. Många politiker fick panik och alkohollobbyn vädrade morgonluft. En statlig utredning under ledning av Kent Härstedt (S) föreslog en sänkning av alkoholskatterna. Det fanns även de som ville gå längre. Folkpartiet föreslog såväl sänkta skatter som en kraftig utökning av antalet Systembolagsbutiker, enligt principen att finnas där livsmedelsbutiker finns.
Men regeringen lyssnade på motargumenten och lämnade skatterna och tillgängligheten orörda. Det var ett klokt val. Den riktigt stora gränshandeln med alkohol visade sig vara nyhetens behag efter att införselkvoterna höjdes 2003 och 2004. Efterhand sjönk utlandsköpen och i samma veva började även totalkonsumtionen att gå ner.
2004 drack en genomsnittssvensk över 15 år 10,5 liter ren alkohol. 2014 var konsumtionen nere på 9,4 liter, enligt statistisk från Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning.
Alkohol är förenat med stora negativa konsekvenser för folkhälsan och samhällsekonomin och ligger till grund för många personliga tragedier. I ett land som Sverige, med en till vissa delar problematisk alkoholkultur, har en restriktiv alkoholpolitik fortsatt en viktig roll att spela.
Därför är det glädjande att Systembolaget uppskattas brett av svenskarna och att populariteten hos 60-åringen dessutom växer.
Man ska dock inte blåsa faran över. Alkohollobbyn jobbar på och söker politiska allianser i syfte att luckra upp alkoholpolitiken. Nu heter verktyget "gårdsförsäljning" som i praktiken skulle betyda försäljning direkt från bryggerier och spritfabriker. Det gäller att hålla emot även denna gång. Samtidigt bör alkoholskatterna fortsätta höjas i takt med ökade inkomster.