En yrkesetisk samvetsfråga i läkarkåren

Dagens Nyheters ledar- skribent Hanne Kjöller, skrev en omskakande ledare i går. Den handlade om öppenvårdspsykiatrin och hur den tycks ha spårat ur. Om de fall hon beskriver är mer regel än undantag är öppenvårds- psykiatrin illa ute.

Ledare2012-07-21 06:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Hon återgav samtal som hon hade haft med två psykiatriker och psykolog, och som oberoende av varandra berättade om hur de uppfattade sin arbetssituation. Frustrationen och uppgivenheten över hur läkar-etiken sätts på undantag framgick tydligt.

Läkarna kände sig klämda mellan chefer som är mest intresserade av att öka mottagningens omsättning – i pengar alltså – och patienter som är mer intresserade av att få sjukskrivningsintyg än att av att få behandling och bli friska.

Det som ledaren beskriver är hur vården är när den är som sämst – när pengar har blivit dess främsta drivkraft och när simulanter gör sitt bästa för att utnyttja systemet.

Och vad värre är – de kommer undan med det.

De förstör för seriösa läkare och chefer som fortfarande drivs av ett starkt yrkespatos och för patienter med riktiga krämpor och psykiska besvär.

Det är lätt att ryckas med och förfasas av läkarnas berättelser i DN, och lätt att därmed dra alla psykiatriker och psykologer över en kam. Det är dock att göra öppenvårdspsykiatrin en stor otjänst. Problemet med oetiska chefer och läkare finns, liksom med ohederliga ”patienter”, och det är svårt att veta hur stort problemet egentligen är.

Att vissa mottagningschefer sätter press på sina läkare på det sätt som beskrivs i DN-ledaren är osmakligt. Att de skulle göra det för att få och behålla så många patienter som möjligt av ekonomiska skäl likaså – någon brist på patienter råder det knappast.

Som presumtiva patienter frågar vi människor ibland varandra till råds om vilken läkare vi ska gå till med våra krämpor. De flesta av oss går till läkare för att vi vill bli friska.

Definitionen på bra läkare borde därför vara en som med sin yrkeskunskap och erfarenhet bidrar till att vi blir friska igen. Ett sådant rykte ska läkare vara rädda om.

En bra läkare ska inte definieras efter hur villig vederbörande är att se mellan fingrarna och skriva ut sjukskrivnings- intyg på begäran av vare sig patient eller chefer.

De som gör det, eller ber andra att göra det, borde tänka över sitt yrkesval. Simulanterna som gör det borde skämmas.

Läs mer om