Eskilstuna har blivit mer likt andra kommuner

Glöm det röda Eskilstuna, liksom det småbruna Eskilstuna. Politiskt är kommunen på god väg mot det svenska genomsnittet.

Ledare2014-09-16 05:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Den rödgröna majoriteten i Eskilstuna fick inte en majoritet av rösterna. De flesta Eskilstunabor valde att rösta på andra partier. Valmatematiken tycks dock ändå ge Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet en majoritet i fullmäktige med ett mandats övervikt.

En intressant tendens är att Socialdemokraterna minskar marginellt i Eskilstunas riksdagsval men tappar 2,5 procent i kommunvalet. Samtidigt står S stilla eller ökar marginellt i riksdagsvalet nationellt. Det ger inget toppbetyg till Eskilstunas socialdemokrater.

S-ledaren i Eskilstuna, Jimmy Janssons, gav i går en förklaring i tidningen. Han menar att S backat i Eskilstuna på grund av åtta år av borgerligt regeringsstyre. Jansson upprepar det löfvenska valrörelsemantrat om att Sverige "håller på att gå sönder".

Om människor känt igen sig i den beskrivningen borde de ha gett fler röster till Janssons parti och till de övriga rödgröna, framför allt i riksdagsvalet.

Och det är mer som haltar i den analysen. Eskilstunas kommunkassa har i dag mer pengar för löpande utgifter än någon gång tidigare, även om man tar hänsyn till ökningar av priser, löner och befolkning. Orsakerna till det är, förutom en befolkningsökning i Eskilstuna, tillväxt, ökad sysselsättning och statsbidrag på hög nivå – allt under den förhatliga alliansregeringen. Men det är förstås mer bekvämt att placera ansvaret för egna tillkortakommanden någon annanstans.

De borgerliga partierna tappar tillsammans 4,6 procentenheter. Moderaternas väljarförlust är dock i sammanhanget måttlig. Partiet stannar på 20,6 procent, inte allt för långt under Moderaternas resultat nationellt. Till skillnad mot i Flen och Strängnäs har det i Eskilstuna saknats lokala frågor som kunna bryta rikspolitiska trender och välta majoriteten.

En tydlig valtrend är Eskilstunas politiska normalistering. Sett till partiympatier är kommunen på god väg att bli genomsnittlig. Eskilstuna är fortfarande något rödare och något brunare än Sverige i stort men det är förhållandevis små avvikelser. I skrivande stund har Socialdemokraterna 35,6 procent i Eskilstuna mot 31,2 procent i nationella riksdagsvalet. Sverigedemokraterna noterar 16,4 procent i fullmäktigevalet jämfört med 12,9 procent i riket.

En aspekt av SD-siffrorna kan vara att partiet befinner sig nära sin maximala potential i Eskilstuna, att det nästan uttömt sin väljarresurs och inte kan växa så mycket mer.

Men det faktum att Sverigedemokraterna blivit större kommer knappast leda till att partiet får det inflytande över politiken som det saknat under nuvarande mandatperiod. De övriga partierna tycks fast beslutna att inte öppna för detta. Om S, MP och V mot förmodan inte får egen majoritet, är sannolikheten större för samarbete med något av de borgerliga partierna.

Även om de rödgröna styr i samma konstellation måste valet få konsekvenser för de interna maktförhållandena. Vänsterpartiet har gått fram och kan få lika många fullmäktigemandat som Miljöpartiet, vilket ger V ett argument att kräva större inflytande i koalitionen. Historiskt har Vänsterpartiet varit mindre bra på det. Nu kan det bli annorlunda.

Samtidigt är det viktigt att de rödgröna och allianspartierna inte blir nervösa över Sverigedemokraternas framgång, inte börjar anpassa sig till deras politik.

84 procent av väljarna har röstat för ett öppet och välkomnande Eskilstuna och det är på deras mandat de sju partierna sitter.