Inför valet i Eskilstuna 2010 presenterade ledarsidan det som vi identifierade som den kommande mandatperiodens viktigaste lokala frågor. Det handlade om byggande, skolan, de kommunala bolagen, minskning av utanförskapet och insatser för utsatta människor samt kulturen. Halvvägs i mandatperioden gjorde vi en avstämning. Nu bör allt summeras. Många av de positiva tecknen i halvtidsavstämningen måste nu omvärderas.
Det byggs en del i Eskilstuna. Det gäller främst de offentliga projekt som länge låg på is. Fristadstorget byggs om, nytt badhus är på gång och planer finns för en ny sporthall. Det är viktigt. Eskilstuna hade inte råd med ytterligare en händelselös mandatperiod.
Däremot finns en hel del kritiskt att säga om projektens genomförande. Fristadstorget byggs till ett sommartorg i ett land med höst- och vinterklimat. Badhuset blir nu minst dubbelt så dyrt som det hade behövt bli för att uppfylla idrottens och motionens behov.
Tidsramarna för byggandet av en ny sporthall, i kombination med nytt campus för högskolan, har blivit så snäva att Eskilstuna riskerar att under flera år stå utan en stor inomhushall för idrotten. Det överklagande som ligger är ett oskick men överklaganden hör till byggandet. Att inte lägga in dem i tidsplanen var en allvarlig miss.
Bostadsbyggandet har ökat från en låg nivå. Men ökningen följer en nationell trend samtidigt som Eskilstunas byggtakt är alldeles för låg i förhållande till befolkningsökningen och till vad städer i samma storlek presterar. Det går att skylla på en jämförelsevis låg betalningsförmåga i kommunen men det är långt ifrån hela bilden. Brist på planlagd mark är ett problem. Ett annat är brist på samarbete mellan de sörmländska kommunerna. Länsstyrelsens bostadsberedning, där företrädare från Eskilstuna satt med, presenterade 2012 en rad förslag för ökat bostadsbyggande. Sedan dess har ytterst lite hänt.
De kommunala skolornas resultatutveckling har varit ett steg fram och ett bak. Niornas meritvärde har rört sig uppåt något men ligger fortfarande långt under rikssnittet och det hos storleksmässigt jämförbara kommuner. Färre nior når målen i alla ämnen.
Parken Zoo är kvar i kommunal ägo och förbereds inte till försäljning. Det är illa. Bolaget fortsätter dränera kommunen på pengar. Djurskandalerna som avslöjades 2012 vittnar om ledningsbrister och reser frågor om stadsdjurparker av det här slaget överhuvudtaget ska finnas.
Eskilstuna energi och miljö har pressat sina taxor, vilket stärker kommunens konkurrenskraft. Ett gemensamt driftsbolag med Sevab är på plats, vilket är viktigt för framtida investeringar. Ett arbete för samarbete eller samgående med fler kommunala energibolag i Mälardalen är önskvärt.
Den stora insatsen med praktikplatser och annat stöd till försörjningsstödstagare är lovvärd. Resultatet är dock magert. Förra året slog Eskilstuna åter rekord vad gäller kostnaden för ekonomiskt bistånd per kommuninvånare, den är alltså högre än omedelbart efter finanskrisen.
Under sommaren uppmärksammades åter problemet med det stängda natthärbärget. Det är oanständigt. Det sista skyddsnätet för hemlösa måste fungera året om. Kommunen har det ansvaret.
Under mandatperioden syntes följderna av de låga ambitionerna för biblioteken. En situation med dålig tillgång på skolbibliotek förvärrades när stadsdelsbiblioteken stängdes eller rustades ner. Samtidigt trädde en lag i kraft som gör skolorna skyldiga att ha skolbibliotek. Även om vi bortser från behovet att ta kultur- och bildningsfrågorna på större allvar i en stad med svag utbildningstradition kvarstår detta: Eskilstuna bryter mot lagen med berått mod. Politikerna visste precis hur elevernas tillgång till bibliotek såg ut, ändå gick de fram med yxan mot stadsdelsbiblioteken.
Som synes har Eskilstuna under mandatperioden inte gjort någon topprestation på knappt något av områdena ovan. Vad säger väljarna?