I veckan kom goda nyheter för alla som har en mobiltelefon och som ibland reser inom EU. I en omröstning beslutade EU-parlamentet att de så kallade roamingavgifterna i unionen ska slopas från och med juni 2017. Det betyder alltså att kostnaden för att ringa, sms:a och surfa blir densamma för användaren, vare sig hen befinner sig på hemmaplan eller i ett annat EU-land.
Processen med att nå dit har varit utdragen. Neelie Kroes, tidigare EU-kommissionär med ansvar för den digitala agendan, stred hårt för avgiftsslopandet. Så sent som i mars satte ministerrådet stopp för ett avskaffande av roamingavgifterna från slutet av 2015. Till sist gick det dock inte att bromsa utvecklingen längre.
Parlamentets beslut kommer nu att verkställas i två steg. I april nästa år sänks åter taket för hur höga roamingavgifter som operatörerna får ta ut. Sommaren 2017 slopas de alltså helt.
Att det digitala informationsflödet inte begränsas av oskäliga kostnadspåslag är viktigt. EU-projektet handlar trots allt till stor del om att montera ner hinder för rörligheten och utbytet mellan de olika ländernas företag och medborgare, vilket både är gynnsamt ekonomiskt och för sammanhållningen. I och med att mobiltelefonerna i dag har blivit en så självklar del av vardagen får välfungerande nätlösningar dessutom betraktas som en grundläggande del av infrastrukturen.
Samtidigt visade en undersökning, som utfördes bland 28 000 EU-medborgare i inledningen av 2014, att 47 procent aldrig skulle surfa på internet via mobilen i ett annat EU-land. Risken för chockräkningar avskräcker helt enkelt från normalt mobilanvändande i samband med resor.
Roamingavgifterna har länge varit en rejäl kassako för operatörerna. Deras motstånd mot att förlora möjligheten att tjäna stora pengar på andra operatörers kunder har därmed varit stort. Längs resans gång har det förslag som parlamentet nu röstat igenom tyvärr också urvattnats en del, vilket orsakar ett par problem och frågetecken.
För det första kommer det att sättas en gräns för hur många minuters samtalstid och hur stor mängd surf som är garanterat fri från roamingavgifter. Detta för att undvika att kunderna ska kunna köpa ett abonnemang i något annat medlemsland, för att sedan använda det permanent i hemlandet. Helt fri från roamingavgifter blir unionen med andra ord inte.
För det andra är frågan om grossistpriserna, det vill säga hur mycket operatörerna kan ta betalt av varandra, ännu inte löst.
Operatörer i länder med stor turism, exempelvis Spanien, vill ogärna sänka priserna för operatörer från andra EU-länder, när de senares kunder använder de spanska näten. Därmed finns en risk för att konsumenten i slutändan delvis får betala för de slopade roamingavgifterna genom generellt höjda abonnemangspriser.
Trots detta är EU-parlamentets beslut ett viktigt steg i rätt i riktning. Betydelsen av den digitala, inre marknadens utveckling ska inte underskattas.