Ett bolag för mycket

Bör Eskilstuna kommun äga företag? Ja, men med förnuft.
Det finns två problem med detta ägande. Det första är brist på insyn. Även om ett bolag ägs av kommunen har inte medborgarna samma insyn i det som i annan kommunal verksamhet. Aktiebolagslagen står i vägen.

Ledare2010-04-08 06:30
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Det andra problemet handlar om pengar, risk och kompetens. Frågan som ska ställas är om politiker ska agera företagare med allmänna medel i potten.
Men det finns även goda argument för ett visst kommunalt företagsägande. Kommuner behöver uppföra och äga byggnader som hör till det kommunala uppdraget, som skolor och äldreboenden, och dra nytta av de ekonomiska fördelar som bolagsformen ger.

De kommunala el- och värmeproducerande energibolagen utgör i sin tur en sund motvikt till de stora jättarna på marknaden och kan göra investeringar i miljövänlig produktion utan att alltid resonera i snävt kommersiella termer.

Det är alltså motiverat att kommunen äger företag, om ägandet begränsar sig till vissa specifika områden. Och det måste skötas ansvarsfullt.

För Eskilstunas kommunala bostadsbolag, Eskilstuna Kommunfastigheter, gäller det att hålla igen i expansionen med nya bostäder. Byggandet av hyresrätter som de på Alva Myrdals gata bör fullföljas men ses som ett experiment som ska utvärderas noga. Är tillräckligt många Eskilstunabor intresserade av att bo i hyresrätter med dessa hyresnivåer?

Kommunen strategi att plocka ut 60-70 procent av vinsten ur Eskilstuna energi och miljö är orimlig. Så höga utdelningar är oförenliga med målet att hålla låga taxor och ta höjd för framtida investeringar. 10-20 procent, som delas ut av Mälarenergi till Västerås stad, är betydligt rimligare. Under nästa mandatperiod måste Energi och miljös vinstutdelning sänkas till den nivån, oavsett vad som händer med elcertifikaten efter 2014.

Eskilstuna har sedan 2004 sjunkit från plats 6 till plats 49 på Nils Holgersson, den riksomfattande sammanställningen av prisnivåer på el, fjärrvärme, avfall, vatten och avlopp. Under den kommande mandatperioden måste kommunen arbeta sig upp på denna ranking med målet att vara tillbaka i topp tio billigaste.

2009 ändrades sammansättningen av styrelsen för Parken Zoo som nu har sju ledamöter utan ersättare. ”Tre av ledamöterna ska ha branschkompetens”, heter det på Eskilstuna kommuns hemsida. I praktiken betyder det att dessa tre ledamöter inte hämtas från politikerkretsen utan från näringslivet. Det är bra och formuleringen på hemsidan är mer träffande än vad som kanske har avsetts. Den leder nämligen in på frågan varför inte alla ledamöter i styrelsen ska ha branschkompetens och varför detta enbart ska gälla styrelsen i Parken Zoo. Ett minimikrav är att styrelserna i Energi och miljö och Kommunfastigheter görs om enligt Parkenmodellen. Detta måste genomföras under nästa mandatperiod.

Nästa fråga är varför kommunen ska driva en nöjespark. Parken Zoos verksamhet ligger mil från det kommunala uppdraget och ingen politiker i Eskilstuna skulle komma på tanken att i dag bygga och driva en sådan anläggning. Den nationella trenden är också att kommunala nöjesparker säljs. Eskilstuna borde göra detsamma. Parken Zoo har länge varit och är fortfarande en betungande förlustverksamhet. Kommunen är en olämplig ägare. Under den kommande mandatperioden bör Parken Zoo säljas.

Detta är den tredje delen i serien om politiken i Eskilstuna efter valet. De tidigare publicerades 6/4 och 7/4.

Läs mer om