Ett företag haderedan konkursat

Om ett privat företag hade budgeterat och planerat stora projekt som Eskilstuna kommun hade konkurs redan varit ett faktum.

Ledare2014-04-24 05:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Den politiska majoriteten i Eskilstuna har än en gång tagit på sig spenderbyxorna. För knappt ett år sedan beslutade kommunfullmäktige att låta bygga ett nytt badhus i stan. Det blev ett dyrt alternativ. De billigare hade trixats bort i processen. I tisdags presenterades det slutliga förslaget till det som ska bli den nya idrottsarenan – också det det dyrare alternativet.

Därtill blir idrottsarenan försenad, redan innan byggnationen ens påbörjats, på grund av att detaljplanen överklagats. Från början var det tänkt att den skulle stå klar i slutet av 2015. Nu är det hösten 2016 som gäller. Ska den tidsplanen hållas finns inget utrymme för nya överklaganden eller andra oförutsedda händelser.

Stadsbyggnadsnämnden visste redan från början att det skulle bli ett pusslande för att få ihop bygget av den nya arenan och rivandet av den gamla. Värsta scenariot då var ett glapp mellan den gamla och den nya arenan och att bland annat handbollslaget Guif skulle stå utan såväl träningslokal och spelplan för matcher. Med den nya tidsplanen verkar detta scenario besannas – något som inte tycks bekymra nämndsordförande Magnus Johansson (MP) nämnvärt. Det skulle ju bara röra sig om "en begränsad tid". Denna "begränsade tid" förutsätter också att det inte händer något som ytterligare försenar färdigställandet av den nya arenan. Byggen brukar sällan bli klara på utsatt tid så visst finns anledning till oro.

I sammanhanget finns dessutom anledning att ifrågasätta varför det är så bråttom att riva den gamla sporthallen. Det går ingen nöd på högskolan, då kontraktet på de nuvarande, skräddarsydda lokalerna med närhet till stationen gäller fram till 2018. Allt prat om vikten av ett sammanhållet campus är luft, då det rent geografiskt är omöjligt redan i dag. En del av Mälardalens högskola finns ju i Västerås. Att flytta Eskilstunadelens lokaler 150 meter närmare ån är bara ett svepskäl för att få nya, mer moderna lokaler.

Eskilstuna behöver en ny, stor idrottsarena. Stan växer och därmed också dess idrottsliv. En extra träningshall behövs, så ur det perspektivet är det förståeligt att majoriteten gick på det dyrare alternativet. Men kommunen får inte återkommande låta sig förföras av de dyrare alternativen. Särskilt när det, som i badhusets fall, inte kan motiveras med uppfyllande av ett kommunalt uppdrag.

Vetskapen om att det skulle bli en grannlaga uppgift att få alla bitar att falla på plats i rätt tid och i rätt ordning fanns redan på planeringsstadiet – från bygget av den nya arenan till högskolans flytt. Desto större anledning att ha marginaler, för den händelse att detaljplaner skulle överklagas eller bygget försenas av andra orsaker. Så att inte idrotten riskerar att stå utan lokal.

Det är oroväckande att planerna ser ut att spricka redan innan man ens har börjat. Om ett privat företag hade budgeterat och planerat stora projekt på det här sättet, hade konkurs redan varit ett faktum. Men nu ligger skattepengar i potten och då gäller som synes andra förhållningssätt.