Niklas Frykman, Folkpartiets gruppledare i Eskilstuna, är kritisk. Det är tjänstefel av oppositionsledaren Jari Puustinen (M) att överge sina allianskollegor och gå över till Socialdemokraterna, säger Frykman till tidningen. Han anser också att Moderaterna och Centern har fått igenom för lite av sin politik i överenskommelsen med S, med tanke på det starka förhandlingsläge de hade.
Frykman har fel på båda punkterna. En egenskap hos en oppositionsledare måste vara beredskap att ta över styret. Nu blev det inte efter en valseger utan av andra omständigheter, och inte genom att alla de som hade makten tidigare tvingades bort. Men – borgerliga partier fick för första gången på 96 år chansen att styra Eskilstuna. Att inte pröva den möjligheten hade varit tjänstefel.
Och visst har de båda fått en hel del i överenskommelsen med Socialdemokraterna. Moderaterna tar ordförandeposten i barn- och utbildningsnämnden. Det är den största nämnden och omsätter en tredjedel av skattemedlen. Värdet i termer av politisk vikt är ännu större.
De tre partierna tycks också ha lagt mycket kraft på att organisera det politiska arbetet på ett sätt som ger alla parter insyn och inflytande. Om det beror på farhågor hos M och C eller bottnar i Socialdemokraternas tidigare erfarenheter låter vara osagt. Men beskrivningen av de politiska arbetsformerna inom majoriteten och mekanismerna för konfliktlösning är väldigt detaljerade i dokumentet.
Inte heller sett till sakinnehållet har M och C något att skämmas över. Nya riktlinjer för handelsetableringar ska tas fram. Översiktsplanen ska ändras så att det ska vara möjligt att bygga bostäder även utanför kollektivtrafikstråken. P-skiva i centrum ska utredas. Det ekonomiska stödet till landsbygdsskolor ska höjas så att ingen sådan skola ska behöva läggas ner. Kommunen ska verka för att kvarterspoliser införs.
Allt detta är kända borgerliga krav.
Även i de två ideologiskt laddade långkörarna, valfrihet i äldreomsorgen och Parken Zoos öde, rör det på sig. Den nya majoriteten lovar att "skyndsamt utreda" ägarskap av Parken Zoo "med målet att hitta en annan ägare". Lagen om valfrihet, LOV, ska åter utredas.
Det är inga skarpa löften men en rörelseriktning och en öppning där det tidigare har varit tvärnej (LOV) eller såg ut att bli ännu en förlorad mandatperiod (Parken Zoo).
Andra intressanta markeringar: Utveckla flygplatsen. Göra natthärbärget mer tillgängligt, vilket förhoppningsvis betyder öppet året runt. Fortsatt sänka skatten med fem öre per år under förutsättning att överskottsmålet hålls.
En viktig ambition för att öka Eskilstunas attraktivitet är löftet att alla förskolebarn ska få rätt att vara i förskolan 25 timmar i veckan. I dag har föräldralediga och arbetssökande rätt till 15 timmar. Frågan är bara hur den ökningen ska gå ihop med målet att samtidigt minska barngrupperna och öka personaltätheten. Detta löfte måste betraktas som den nya majoritetens mest vågade.
Sammantaget intryck av överenskommelsen är att Eskilstunapolitiken får starkare liberala inslag. Nu gäller det bara att genomföra allt som står i dokumentet. Här har frihetligt sinnade oppositionspolitiker en viktig uppgift att övervaka, driva på – eller plocka upp löftessvikarnas röster i nästa val.