I våras granskade SVT Västnytt företaget Care Together som bedriver hemtjänst i sex västsvenska kommuner. Fram kom stora missförhållanden. I de avvikelserapporter som SVT gått igenom fanns fall där hemtjänstpersonal aldrig dykt upp hos de äldre – i ett fall fick en person vänta i två veckor på hemtjänstbesök. Vid flera besök gjorde personalen inte allt de skulle. En äldre fick inte mat. En kvinna fick inte duscha på fem veckor. I några fall har de äldre inte fått sitt insulin.
Under sommaren återkallade Skatteverket företagets f-skattesedel på grund av skatteskulder och de sex kommunerna sade upp sitt samarbete med Care Together. I förra veckan begärde så fackförbundet Kommunal företaget i konkurs. Utöver all annan misskötsel hade många anställda inte fått lön i juli.
Är detta ännu ett fall av misslyckat företagande i omsorgssektorn där vinstjakt fått trumfa kvalitet, som det heter enligt trendig medielogik? Nej, och det är väl kanske därför som Care Together inte blivit någon rikskänd historia. Företaget drivs nämligen i en bolagsform som omhuldas av motståndare till vinstutdelning – aktiebolag med särskild vinstutdelning, förkortat SVB-bolag. Ett sådant bolag får dela ut en vinst på satsat kapital som motsvarar högst en procent över statslåneräntan.
Bolagsformen har funnits sedan 2006 och haft begränsad framgång. Inom vård- och omsorgssektorn finns det totalt över 11 000 företag. Ledarredaktionen har lyckats hitta tre som drivs som SVB-bolag. Förutom Care Together är det assistansföretaget Kompis Assistans och Hassela Gotland som driver HVB-hem.
Det är inte svårt att förstå varför det inte blivit någon rusning till att bilda SVB-bolag. Det finns bankkonton som ger en högre avkastning än statslåneränta plus en procent. Och nu är alltså en tredjedel av SVB-företagen inom vård- och omsorg, ett av tre, på väg att gå omkull.
Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt fick kommentera Care Together under sin partiledarutfrågning i P1 i måndags. SVB-bolag lyfts nämligen gärna fram av vänsterpartister när de frågas närmare om den vinstfria offentliga sektor som de vill se. Det är ett enskilt fall och det räcker inte att ta bort vinstintresset, menade Sjöstedt.
Det här ringar in vinstbekämparnas – främst Vänsterpartiet och Miljöpartiet – oförenliga ståndpunkter. De talar sig varma för anställda som vill ta över kommunala verksamheter. Men dessa förväntas lägga ner massor med tid, egna medel och ta banklån till dryga räntor utan tillåtas att tjäna pengar. Avknopparna ska även stå på stabil ekonomisk grund, samtidigt som kapitalstarka ägare med kunskap om företagsledning ska hållas borta från branschen.
Så nog är Care Together ett skyltfönster för en offentlig sektor i ett vänsterpartistiskt och miljöpartistiskt Sverige.