EU – det är vi

Inför EU-valet om två veckor finns det all anledning att påminna om hur starkt beroende Sverige är av utvecklingen inom EU.

Ledare2014-05-10 05:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Tusentals och åter tusentals sörmlänningar arbetar i företag som exporterar varor och tjänster till EU-länderna. Ändå är väldigt många omedvetna om EU:s betydelse för vårt välstånd.

I går firades Europadagen till minne av den franske utrikesministern Robert Schumans deklaration att skapa ett enat Europa efter kriget. Det blev starten på det som nu är EU med 28 stater som arbetar gemensamt för att skapa trygghet, välstånd och välfärd.

Under resans gång har både framgångar nåtts och bakslag uppstått. Under de senaste åren har EU kämpat med en efterhängsen lågkonjunktur som kryddades med den så kallade eurokrisen.

De öppna gränserna inom unionen har skapat en gemensam marknad. På samma sätt som goda tider ger efterfrågan och jobb, slog eurokrisen hårt mot några länder och spred sig vidare. Den väldiga skuldsättningen tvingade fram besparingar, efterfrågan minskade och arbetslösheten steg.

Sakta har situationen börjat förbättras, men fortfarande går tiotals miljoner människor i EU utan arbete. Sverige har i det europeiska perspektivet klarat sig bra, men har självfallet också drabbats.

Inför EU-valet om två veckor finns det all anledning att påminna om hur starkt beroende Sverige är av utvecklingen inom EU. En gemensam ambition är att minska arbetslösheten genom att fler jobb skapas.

Fortfarande finns hinder inom EU som hämmar handeln. De bör rivas så snart som möjligt. Stort hopp ställs också till det frihandelsavtal som håller på att utarbetas mellan EU och USA. Ett sådant avtal beräknas kunna ge hundratusentals jobb i de europeiska länderna och minst lika många i USA.

Inom ett område finns mycket goda möjligheter att skapa nya jobb – energiomställning. Inte minst Ukrainakrisen har visat på svagheten att vara så beroende av en enda stat, Ryssland, för energi. EU måste integrera sina energimarknader samt satsa på förnybart.

Detta, bland mycket annat, kan väljarna ha i åtanke när de lägger sina röster i EU-valet.