Europa behöver patos och ryggrad

I den europeiska debatten om flyktingar är problemet politiker som Viktor Orban och David Cameron, inte Åsa Romson.

Ledare2015-05-15 05:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Åsa Romson (MP) har fått löpa gatlopp i medierna för sin liknelse av flyktingdöden på Medelhavet med Auschwitz. Det uttalandet var inte alls lyckat. Den absoluta ondska som Förintelsen utgör bör inte klistras på opponenter i andra typer av debatter.

I den diskussion som följer på ett sådant uttalande kan man dock välja fokus. Man kan reducera det till en fråga om att vice statsministern borde ha bättre omdöme, väga sina ord mer noggrant och så vidare. Det spåret gör sig bra i twitterkommentarer på 140 tecken.

En annan ingång är att se sakfrågan. Utvecklingen av de demokratiska värderingarna borde ha kommit så pass långt i Europa att människor på flykt inte tillåts drunkna i Medelhavet. Det har också rapporterats flitigt om hur migranter på väg till Europa utsätts för övergrepp i Libyen. Många tvingas utföra slavarbete, andra våldtas.

I går berättade Sveriges Radio om den marockanska polisens räd mot ett flyktingläger nära den spanska enklaven Melilla, dit flyktingarna försöker ta sig. Lägret brändes ner, tillsammans med många boendes personliga tillhörigheter, och flera personer misshandlades. Allt för att blidka Spaniens och EU:s krav på Marocko ska hindra människor att ta sig till unionen.

Det är detta europeiska hyckleri – fagert tal om demokratiska värden och en stängda gränser-politik som orsakar tragedier – som fick Romson att söka efter ett kraftuttryck. Det hon fann var inte bra. Men vi bör vara tacksamma för politiker med ryggrad och patos, inte ropa på deras avgång.

Det råder knappast överskott på sådana politiker i EU. Det senaste exemplet är reaktioner på det förslag från EU-kommissionen som läckte ut. Enligt det ska 20 000 flyktingar per år få en säker väg till EU. Tanken är att flyktingarna ska fördelas mellan medlemsländerna utifrån deras storlek, ekonomiska styrka, och arbetslöshetsnivå. Det ska även spela in hur många flyktingar landet redan har tagit emot.

20 000 personer är inte ett imponerande antal, även om varje människa som slipper göra en livsfarlig resa är ett framsteg. Men även denna blygsamma mängd flyktingar tycks vara för mycket för många europeiska politiker som verkar ha bestämt sig för att sabotera den föreslagna ordningen.

Enligt brittiska tidningen The Guardian är Storbritanniens premiärminister David Cameron absolut emot ett kvotsystem. Ungerns premiärminister Viktor Orban kallar förslaget "en galen och orättvis idé" och har hotat att stänga landets gränser även om det strider mot EU:s bestämmelser.

Den här debatten borde inte föras i Europa år 2015. Konflikten står mellan å ena sidan frihet och alla människors lika värde och å den andra sidan politisk feghet, nationell egoism och etnisk intolerans. I den striden är problemet politiker som Orban och Cameron, inte Romson.