Är ordning och reda i statens ekonomi en högeridé? Den som lyssnar på en del svenska socialister kan nästan tro det. Vänsterpartiets ständiga kritik mot Sveriges budgetregler är ett exempel. Ett annat är den socialdemokratiska vänsterfalangens djupa misstänksamhet mot själva existensen av EU-regler som håller de nationella underskotten och statsskulderna i schack.
Följdriktigt sade Håkan Juholts traditionalistiska socialdemokrati i går nej till att ansluta Sverige till en europeisk ekonomisk pakt, utan att veta vari denna pakt egentligen består.
För så ser det faktiskt ut. EU:s toppmöte har i dagarna kommit överens enbart om de stora dragen i det regelverk som ska förhindra ekonomisk misskötsel och överskuldsättning i medlemsländerna. Klart är att det ska finnas en mekanism som tvingar staterna att börja åtgärda underskotten så fort de uppstår. Befrielse från åtgärderna ska ske enligt tydligt fastslagna regler, inte som hittills godtyckligt, så att länder i praktiken kunnat strunta i sina underskott.
Allt detta är som synes livsnödvändigt. Samtidigt behöver en del juridiska frågor klaras ut. Hur ska det tvingande regelverket förankras i författningen? Skulle det räcka med tillägg i Riksdagsordningen? Därtill finns kontroversiella idéer kring ytterligare ekonomisk-politisk samordning i EU, som exempelvis vissa gemensamma skatter.
Allt detta behöver utredas innan Sverige kan säga ja eller nej till att delta i något som i grunden är en pakt mellan euroländer. Men den svenska attityden bör vara positiv. Budgetdisciplin bland EU-stater är inte en avgränsad eurofråga utan angår hela Europa. Det faktum att Sverige inte har euron skyddar visserligen de svenska statslåneräntorna i händelse av ekonomisk misskötsel i eurokretsen. Men det skyddar oss inte mot de vidare konsekvenserna i en europeisk ekonomi som hänger ihop, vilket vi nu ser. Därmed bör finansminister Anders Borg finnas med i den beslutskrets vars uppgift det är att bringa ordning och reda.
Och självklart är inte budgetdisciplin något högerprojekt. För inte vill väl Marita Ulvskog, Lena Sommestad och andra företrädare för den socialdemokratiska vänstern sätta vänsterstämpel på de grekiska och italienska underskotten?
Fredrik Reinfeldt håller nu öppet för att ansluta Sverige till pakten. Socialdemokraternas nej hinner fram till mars, då det ska spikas, ändras. Det har hänt förr med Juholt.
Och om regeringen säger ja kan den möjligen få stöd från Miljöpartiet. Från det hållet var det rätt tyst i går. Men partiet har fått ett tillfälle att visa sig mer konstruktivt och ansvarsfullt än Juholts parti, och det kan ju ha även sina partimässiga fördelar.