Vilka frågor ställdes till den blivande chefen på socialtjänsten?

Kommunen missade att den kvinna som anställts som enhetschef har en gängkoppling, trots att tjänsten på socialtjänsten måste betraktas som särskilt känslig.

Eskilstuna kommun har anställt en kvinna som enhetschef i socialtjänsten. Kvinnan har tidigare varit sambo med en högt uppsatt medlem i det kriminella Foxtrotnätverket. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang).

Eskilstuna kommun har anställt en kvinna som enhetschef i socialtjänsten. Kvinnan har tidigare varit sambo med en högt uppsatt medlem i det kriminella Foxtrotnätverket. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang).

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2025-04-17 15:43
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Nyligen avslöjade tidningen att Eskilstuna kommun anställt en ny enhetschef i socialtjänsten, som bland annat ska ha ansvar för olika insatser mot barn som är kriminellt aktiva.

Kvinnan, som i mars sade upp sig från sitt jobb i socialtjänsten i Södertälje, har tidigare varit sambo med en av Rawa Majids – den "kurdiska rävens" – närmaste män. Polisen bedömer att mannen hade en viktig roll i Foxtrotnätverket. Han har bland annat tidigare haft ledande roller i flera bolag som tagit emot familjehemsplacerade ungdomar. 

Paret bodde tillsammans under 2021 och delar av 2022.

undefined
Kriminella nätverk infitrerar allt fler kommuner. Infiltrationen syftar bland annat till att kunna identifiera sårbara individer i och utanför organisatione: Anställda som man kan rekrytera eller utpressa. Utsatta barn som gängen kan utnyttja i sin verksamhet.

Men detta var inget som framkommit under rekryteringsprocessen. Kvinnan verkar själv inte tycka att det tidigare förhållandet är ett problem. I en intervju i Länstidningen i Södertälje, som först skrev om kopplingen till den gängkriminelle mannen, säger hon att hon verkligen inte ”skulle ha några problem med dubbla roller eller så, absolut inte så, jag brinner verkligen för mitt jobb.”

Att hon inte berättar om den tidigare relationen i rekryteringsprocessen eller ens tycks förstå att den kan utgöra ett problem, visar att hon inte ser något annat perspektiv än sitt eget. För en potentiell arbetsgivare gör inte nödvändigtvis samma analys. Kopplingen, särskilt om den inte avslöjas, är en klar riskfaktor. 

Till tidningen säger Åsa Berg, områdeschef för barn och unga vid Eskilstuna kommun att kvinnan blivit rekryterad som alla andra och genomgått tester och kontroller. 

Det skulle onekligen vara intressant att få reda på mer om denna process. Vilka kontroller och tester som görs, vilka frågor som ställs?

Den nyanställda kvinnan ser, som sagt, inte själv några som helst problem med sin relation. Till Länstidningen i Södertälje säger hon dessutom att hon haft en helt öppen dialog med sin arbetsgivare Södertälje kommun om förhållandet. 

Om det stämmer kan man ju undra varför det inte kommit fram under intervjun, eller när Eskilstuna kommun tagit referenser?

undefined
Vilka frågor ställs och vilka kontroller utförs när chefer på känsliga poster ska rekryteras i kommunen?

Det kommer att finnas fall där det kommer att vara extremt svårt att hitta en persons kopplingar till organiserad brottslighet. Det här fallet hör inte till dem. 

Även om kvinnan inte varit lika öppen om sitt förhållande som hon säger har det mesta gått att avslöja genom att söka i olika register. Trots att kommunen likt media, efter en dom i Högsta domstolen fått svårare att söka efter brottmålsdomar i rättsdatabaser. 

Det ska därför bli intressant att få höra kommunens förklaring till att förhållandet inte avslöjades under rekryteringsprocessen och troligen inte hade gjort det alls – om inte media hade granskat fallet.