En betygskompromiss mellan regeringen och alliansen roddes förra veckan i hamn. Totalt ska 100 skolor över hela landet delta i det försök med betyg från årskurs fyra som inleds 2017. Jan Björklund (FP) må vara nöjd, men innehållet i överenskommelsen väcker en del frågor.
I Eskilstuna är majoriteten splittrad gällande om någon eller några kommunala skolor ska gå med i testet. Socialdemokraterna och Centern är mot, medan Moderaterna är för och allt är ännu öppet.
Det mesta talar dock för att det vore klokast att stå över. Forskningsstöd för att betyg i fyran i stället för i sexan skulle ha någon avgörande betydelse för elevernas kunskapsinhämtning lyser, som många gånger påpekats, med sin frånvaro. Experimentet medför dessutom merarbete för lärarna, med dokumentation och uppföljning. Tid får således tas från andra, viktigare delar av undervisningen.
Skolresultaten i Eskilstuna har länge varit svaga. Över 18 procent av eleverna i Eskilstunas grundskolor uppnådde inte kunskapskraven i flera eller alla ämnen år 2014. Det är nästan en av fem. Bättre då att fokusera på mer verkningsfulla åtgärder än på tidigare betyg.
Förutom betygstestet innehåller överenskommelsen om skolan en uppgörelse om att de nationella proven i NO- och SO-ämnen för årskurs sex ska bli frivilliga. Detta är oroväckande.
Lärarförbundet har drivit på för en sådan lösning, på grund av den extra arbetsbörda som dessa medför. De nationella proven är dock oerhört viktiga för att få ett kvitto på hur väl skolorna lyckas med sin uppgift. Utan nationella prov blir jämförbarheten skolor emellan lidande, och risken för betygsinflation och sjunkande ambitionsnivåer förstärks.
Svaret på den extra arbetsbörda som de nationella proven innebär bör snarare stavas digitalisering och central rättning, vilket även ingår som ett uttalat mål i den aktuella överenskommelsen.
Så varför gick då Björklund och hans allianskollegor med på att de nationella proven i NO- och SO-ämnen ska göras frivilliga?
Sannolikt handlar det antingen om att man såg en möjlighet att "låsa" frågan där: Att ge efter i fallet NO och SO, mot ett löfte om att de nationella proven skulle bestå i övriga ämnen. Eller så handlar det om att så stor personlig prestige, framför allt från Björklunds sida, har investerats i betyg från årskurs fyra att några nationella prov sågs som värda att offra i processen.
Oberoende av vilket framstår detta som ett steg i fel riktning.