Finn en medelväg om skolorna i Strängnäs

Strängnäsmoderaternas skolförslag har sina svagheter. En kompromiss behövs dock. Folkomröstning bör undvikas.

Ledare2012-04-19 06:51
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

På måndag avgör kommunfullmäktige i Strängnäs om man ska hålla en rådgivande folkomröstning om grundskolans organisation. Kommunstyrelsen föreslår, med rösterna sju mot sex, att avslå förslaget. På måndag räcker inte den majoriteten, eftersom det krävs minst två tredjedelar av fullmäktiges ledamöter för att stoppa en folkomröstning.

Därmed är det Moderaterna som sitter med avgörandet. Partiet har hittills stött folkinitiativet, föräldragruppen Skolrevoltens, krav på folkomröstning och röstade även för det i kommunstyrelsen. Det visar sig dock nu att Moderaterna även har sökt en kompromiss med Skolrevolten och den politiska majoriteten om skolorganisationen.

På nyhetssidorna i dag kan man ta del av Moderaternas förslag. Det bygger på att Roggeskolan från hösten 2013 tar emot elever från årskurs fyra, varefter de barn som nu går på Finningenskolan tillåts att fortsätta till och med sexan. Om antalet elever i Finninge ändå blir för stort föreslår Moderaterna att Vasaskolan utökar sitt upptagningsområde.

Som alla kompromisser har förslaget sina svagheter. Det går de protesterande på Finningeskolan till mötes. Men Tosteröskolans familjer får acceptera att den skolan omvandlas till en F-3-skola och Långbergsskolan, som nu har F-5-elever, byggs om till förskola även i det moderata förslaget.

Det gör att föräldragruppen tvingas säga ja eller nej till något som vissa familjer kan acceptera medan andra ogillar – med andra ord agera som politiker. Till saken hör att över 3 000 kommuninvånare har skrivit på ett krav att organisera de centrala skolorna i Strängnäs enligt klassindelningarna F-6 och 7-9. Hur ska föräldragruppen nu i efterhand förhålla sig till den viljeyttringen?

Dessutom behöver man räkna på om Moderaternas förslag är genomförbart vad gäller skolornas storlek och antalet barn i de olika åldrarna.

En kompromiss behövs dock. En folkomröstning skulle trassla till såväl sakfrågan som demokratin. Ett ja eller nej till ovan nämnda skol- och klassindelning säger inte när, var och till vilken kostnad och hur länge politikerna ska vara bundna av utslaget. Dessutom – vilka ska rösta? Det handlar om en skolorganisation i centrala Strängnäs, men även boende i Mariefred, Åker och Stallarholmen betalar.

Den politiska majoriteten borde i sin tur inte framhärda med en omorganisation som möter så starkt motstånd från så många kommuninvånare och där medborgarnas möjligheter att påverka utgången har varit mycket begränsade.

När allt kommer omkring borde ren politisk självbevarelsedrift få Fredrik Lundgren (FP) och kamraterna att ta ett par steg tillbaka. Utsikten att möta oppositionen i ett val där denna skolorganisation görs till en valfråga borde inte tilltala, särskilt inte Folkpartiet och Socialdemokraterna som redan förlorat mycket stöd i Strängnäs.

Läs mer om