Fisk ruttnar från huvudet

Få vet ännu hur det exakt gick till när sopberget på återvinningscentralen Kvitten byggdes upp. En konsultfirma har gått igenom turerna i en utredning som Sevab har valt att sekretessbelägga och åklagaren har inlett en förundersökning.

Ledare2012-08-17 05:25
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Det juridiska ansvaret återstår att reda ut.

Det som är känt är dock tillräckligt för att placera historien i kategorin skandal med stor bokstav. Någon eller några har begått fel, allvarliga nog för att en driftschef pekats ut som ansvarig och fått gå på dagen. Prislappen för att bli av med soporna landar, enligt Sevabs vd, på åtminstone 30 miljoner kronor – för ett redan krisande bolag.
Här finns förstås ett personligt ansvar, möjligen en brottslig handling, samtidigt som man även bör se bortom juridiken. Något har uppenbart brustit i kontrollrutinerna – ett genom åren inte helt okänt problem i Sevab.

Men det handlar även om ansvarskänsla, moral och tolerans för övertramp i Strängnäs kommun generellt. Här har signaler från den högsta ledningen ner i organisationen stor betydelse. Mindre viktiga är då diverse etiska riktlinjer och annat sådant. Dessa papper väger lätt jämfört med de högsta chefernas faktiska handlingar och konsekvenserna av dessa.

Strängnäs är en kommun där kommunstyrelsens ordförande medvetet åsidosatt flera lagar vid anlitande av en kommunchef. Denne har gynnats ekonomiskt av den lagstridiga lösningen. Kommunstyrelsens ordförande har under resans gång ignorerat anvisningar från medarbetare vars uppgift är att kontrollera lämpligheten och lagligheten i sådana beslut. När han avslöjades ljög han först om sin delaktighet i besluten och har därefter lämnat uppenbart falska förklaringar till sitt agerande. Även kommunchefen har åsidosatt lagen i rekryteringen av en chef, en partikamrat till kommunstyrelsens ordförande.

Konsekvenser för kommunstyrelsens ordförande: inga. Konsekvenser för kommunchefen: inga. Den tjänsteman som påpekade felaktigheterna internt har däremot fått lämna kommunorganisationen.

Sevabs hantering av utredningen om Kvitten är också anmärkningsvärd. Den 2 juli lämnade konsultbolaget PwC över utredningen till Sevab. Strengnäs Tidning begärde genast ut hela eller delar av rapporten. Svaret blev ett nej. Sevab beslutade att sekretessbelägga hela rapporten, med hänvisning till polisanmälan och avvaktan på polisens ställningstagande.

Tidningen överklagade beslutet till kammarrätten. Enligt den gällande ordningen sändes överklagan till Sevab, vars uppgift är att vidarebefordra denna till kammarrätten.
Sevab valde att göra annorlunda. Överklagan sändes aldrig vidare till kammarrätten. I stället höll Sevab på dokumentet i tre veckor, varefter man skickade ett nytt avslagsbeslut till Strengnäs Tidning, med delvis nya skäl och med hänvisning till nya lagparagrafer.

Bolaget struntade alltså i reglerna vid överklagan, förändrade innehållet i sitt avslagsbeslut under resans gång och förhalade hela processen. Sedan kan man fråga sig varför Sevab belade hela rapporten med sekretess. Finns där absolut ingenting som kan lämnas ut till allmänheten? Sevabs hantering av offentlighetsprincipen ser, åter igen, inte bra ut.

Läs mer om