Något står inte rätt till på Mälarsjukhusets kirurgklinik. Kritiken mot klinikchefen från 42 anställda, som tidningen skrivit om i veckan, kan inte reduceras till en personfråga utan bottnar i djupare problem. För utomstående är det svårt att ange dem med exakthet men några ingångar är givna.
En är den höga personalomsättningen på kliniken – ett tecken på en arbetsmiljö som inte håller måttet. En annan är den nyligen genomförda minskningen av antalet vårdplatser. Personalen beskriver de hårda sparkraven som påfrestande.
Att neddragningen kan vara ett problem medgav även sjukvårdslandstingsrådet Thomas af Bjur (FP) i Radio Sörmland i måndags.
Förvaltningsledningens reaktion på kritiken ger samtidigt inblick i hur det högsta ledarskapet fungerar under press. Cheferna medger visserligen att det finns problem på avdelningen, men de gör även ett motangrepp som går för långt.
”Två historier har bakats ihop till en” är rubriken i pressmeddelandet undertecknat av tillförordnade landstingsdirektören Helena Söderquist, hälso- och sjukvårdschefen Jörgen Striem och chefen för patientsäkerhetsenheten Svante Sjöstedt.
Bagaren är förstås denna tidning, även om det inte sägs uttryckligen. Den andra historien som påstås felaktigt ha bakats ihop med den senaste kritiken, är flytten av Johan Raud från posten som tillförordnad divisionschef.
Han var chefsläkare, utnämndes till chef för länssjukvården, avsattes efter bara några veckor på posten, fick 250 000 kronor av landstinget och återvände till sin grundtjänst som överläkare. I samband med det kritiserade han styrningen av kirurgkliniken och menade att konflikterna där har påverkat patientsäkerheten.
Förvaltningsledningen menar nu att kritiken från Raud saknar betydelse i sammanhanget. Detta trots att det handlade om en konflikt som involverar en överläkare på kirurgkliniken och trots att Rauds kritik hakar i den senaste kritiken från klinikens personal – konflikter, sparpress och oro för patientsäkerheten.
Flytten av Raud hade inget att göra med hans kritik av kirurgkliniken, hävdar förvaltningsledningen och anger sedan helt andra skäl till varför hälso- och sjukvårdsledningen ska ha tappat förtroende för divisionschefen. Som svar på en nyhetsvinkling som inte innehåller några citat från Raud och för att skydda sig själva drar förvaltningsledningen ner honom i smutsen. Och det efter att ha betalat ut 250 000 kronor till honom och därigenom medgivit att ledningen inte gjort allt rätt i samband med hans avsättning från chefstjänsten.
Man kan fundera på hur sådant uppträdande påverkar förtroendet för Landstinget Sörmland som arbetsgivare, ett landsting som har hög personalomsättning både i botten och i toppen av organisationen.
Det gör heller inte saken bättre att de tre cheferna slår fast att vakanser är ett generellt problem på många kirurgkliniker i landet och inte något som bara drabbar Mälarsjukhuset. En distinkt markerad axelryckning med andra ord.
De styrande politikerna bör växla ett par allvarsord med sina topptjänstemän.