Fördelningen av föräldraledighet påverkas av antalet månader som är vikta åt respektive förälder. För tio år sedan fanns det bara en pappamånad och papporna tog ut 12 procent av föräldraledigheten. 2002 infördes ytterligare en pappamånad – vilket förklarar glädjeskuttet upp till drygt 20 procent. Men ungefär där har uttaget nu legat under ett antal år. Hittills tyder lite på att regeringens jämställdhetsbonus ger några effekter.
En gång i tiden var det Folkpartiet och Bengt Westerberg som drev fram den första pappamånaden, vilken infördes 1994. Åtta år senare var det dags för nästa. Men intresset för att driva denna utveckling vidare har svalnat betänkligt. I valet 2010 slarvade de rödgröna bort frågan i desperation över den svala opinionen – varför MP, S och V nu svårligen kan påtala behovet av fler pappamånader med trovärdighet.
Folkpartiets partistyrelse smög i alla fall in en försiktig formulering i förslagen inför landsmötet i helgen. Ifall utvecklingen mot jämnare uttag stannar av ville partistyrelsen hålla dörren öppen: ”En väg som då skulle kunna prövas är att ytterligare öka de dagar som är öronmärkta för respektive förälder.”
Den där utvecklingen har som sagt i princip avstannat. Men utskottet som skulle behandla jämställdhetsfrågor ville inte ha med den skrivningen. Motionen om en tredje pappamånad röstades också ner av de församlade delegaterna, om än med knapp majoritet.
Den folkpartistiska jämställdhetsministern Nyamko Sabuni försitter i stort sett chansen att använda sin ministerportfölj till att arbeta för en radikal jämställdhetspolitik.
Förra veckan presenterade hon visserligen direktiven till en utredning om mäns och kvinnors ställning på arbetsmarknaden. Men de ger intryck av att vi kunskapsmässigt står på ruta ett: ”Ska en ökad jämställdhet i arbetslivet nås kan analysen inte stanna vid att undersöka vilka individuella val som görs och sedan konstatera att resultatet är bristande jämställdhet. Strukturella förklaringar till varför valen görs måste sökas.” I själva verket vet vi redan rätt mycket om varför kvinnor inte gör karriär i samma fart och utsträckning som män.
Det viktigaste verktyget för ett mer jämställt uttag av föräldraledighet och därmed mer jämställd arbetsmarknad är ju, i dag precis som 1994 och 2002, en mer individualiserad föräldraförsäkring. Men det ska alltså Folkpartiet helst inte kännas vid längre.