För att se på torg behöver man inte flyga till New York

Fristadstorget har i åratal försummats av Eskilstunas politiker. När det så börjar röra på sig är gesterna så stora att svenska språket inte räcker till.

Ledare2012-02-11 09:33
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Torget är en otrygg plats många tider på dygnet, säger kommunalrådet Magnus Johansson (MP) i gårdagens tidning – kommunen ska nu ”reclaim the city för citizens”. Politiker och tjänstemän ska åka till New York och studera hur nedgångna slumområden omvandlats till populära platser.

Det är bra att lokala beslutsfattare emellanåt reser iväg för att lära nytt och hämta inspiration. Men här är de fel ute.

Social statushöjning av områden är en känd verksamhet under de senaste decennierna: Påkostade bostadsbyggen, etablering av butiker och restauranger med viss profil och andra stadsbyggnadsgrepp. Åtgärderna förstärker varandra, vilket gör att människor med högre inkomst och social status vill bo och tillbringa sin tid på platsen. De sociala problemen drivs bort. Gentrifiering kallas det inom stadsplaneringen.

Gott så. Men välj problembild, projekt och städer som något så när är jämförbara med Eskilstunas.

Fristadstorgets problem är dess överbelamring med bussar dagtid och totaal ödslighet sen eftermiddag och tidig kväll. Våldet är i princip koncentrerat till sena fredags- och lördagskvällar och beror på närheten till restauranger. Överförfriskade människor på väg till och från krogen, till bussen eller snabbmatstället möts på eller i närheten av torget. Det är oftast då det smäller.

Den typen av problem kan hanteras med polisnärvaro, mer ansvarsfull alkoholservering, spridning av krogarnas stängningstider och bättre samarbete mellan kommun, polis och restaurangägare. För det behöver man varken uppfinna hjulet eller resa någonstans. Men problemen kommer inte att försvinna helt med mindre än att krogarna bommar igen.

Fristadstorget är dock inte i närheten av det slutna slum som Bryant Park i New York var på 1970- och 80-talet, med omfattande knarkhandel och prostitution, och vars omvandling Magnus Johansson vill studera.

Om man sedan ska titta på gentrifiering generellt finns bättre objekt, närmare Eskilstuna geografiskt, socioekonomiskt och kulturellt. Som Möllevången i Malmö, Nytorget i Stockholm eller Haga i Göteborg.

New York-resan är nu mest en provokation gentemot medborgarna. Och det är mycket anmärkningsvärt att oppositionen varken informerats om planerna eller erbjudits plats på resan.

Läs mer om