Priserna på resor i Storstockholms lokaltrafik kan komma att "chockhöjas" berättade Svenska Dagbladet i helgen. SL måste öka sina intäkter med en miljard kronor per år. Om allt ska tas in genom biljettprishöjningar innebär det att ett 30-dagarskort kommer att kosta 950 i stället för dagens 790 kronor.
En prishöjning med 20 procent vore betydande. Men chock? Sätt det i perspektiv.
Stockholmare kan resa långt med sitt SL-kort, den som önskar hela tolv mil från Nynäshamn i söder till Norrtälje i norr. Kortet gäller resa med många kollektivtrafikslag – buss, tunnelbana, pendeltåg, spårvagn, lokalbana och båt – vilket betyder möjlighet att resa kollektivt till praktiskt taget varje avkrok i Stockholms län. Turtätheten är hög och kollektivtrafiknätet byggs ständigt ut med nya hållplatser och förbindelser. Omkring hälften av kostnaderna täcks med skattemedel, vilket ger en betydande ekonomisk omfördelning mellan länsinvånare.
Jämför det sedan med resor från Stockholms till angränsande län. Ett månadskort på sträckan Eskilstuna-Stockholm eller Katrineholm-Stockholm kostar 2 850 kronor. Den som vill ha med alla lokaltrafiktillägg får betala 3 652 kronor.
Månadskortet på sträckan Läggesta-Stockholm kostar 2 185 kronor. Det är en resa som tar knappt 40 minuter enkel väg, jämförbar med många stockholmares tunnelbanependling.
Från administrativ utgångspunkt är sådana prisskillnader helt i sin ordning – resor till andra län är dyrare. För regional utveckling är det däremot starkt negativt. Den dyra pendlingen över Stockholms länsgräns (i kombination med den sämre turtätheten och punktligheten) är ett hinder mot att arbetsmarknadsregioner i de olika länen växer samman.
Det är ett problem inte minst för Stockholm. Den snabba befolkningsökningen i huvudstaden matchas inte av bostadsbyggandet och utbyggnaden av offentlig service. Resultatet är bland annat stor bostadsbrist, dyrt boende, allmänt osund utveckling av bostadspriser och bolån, svårigheter att få förskoleplats, trafikinfarkt och annat som kännetecknar snabbväxande städer som inte hänger med.
Stockholm är en storstad och tillväxtmotor och kommer därför att fortsätta växa snabbt. Det varken kan eller bör motarbetas. Men trycket på Stockholm kan lättas med regionförstoring. Fler människor borde finna det naturligt att bo en bit ifrån Stockholms innerstad i fler vädersträck än i dag, och arbeta i Stockholm – och omvänt.
En sådan utveckling kräver bättre kommunikationer där biljettpriset är en viktig del. Det blir bara möjligt om det sker ett tankeskifte bland Stockholms politiker och allmänhet. En sänkning av biljettpriserna för pendling över Stockholms länsgräns kommer att kräva att stockholmare betalar för detta på ett eller annat sätt. Ett högre pris på SL-kortet är en sådan väg.