1995 beviljades 1 900 personer i åldersgruppen förtidspension. 2007 hade antalet stigit till 6 700. Ökningen har sedan dess planat ut men problemet är ändå uppenbart: Unga svenskar har inte blivit så mycket sjukare på ett drygt decennium. Alltså beror ökningen på ett systemfel.
Det konstateras också av SOU-utredningen ”Brist på brådska” från 2008 under ledning av Adriana Lender. Utredarna kom fram till att aktivitetsersättningen, som förtidspensionen för unga kallas, låser in människor i permanent utanförskap. Formellt är den tidsbegränsad och ska omprövas kontinuerligt. I praktiken lämnar enbart tre procent aktivitetsersättningen för att arbeta.
Inlåsningen sker dessutom tidigt. Redan de som går extra år på gymnasiet på grund av funktionsnedsättning hamnar i aktivitetsersättningen – och blir kvar där.
Lenders utredning föreslog därför, i likhet med FP nu, att aktivitetsersättningen avskaffas. Enbart den som under all framtid bedöms sakna arbetsförmåga skulle få den typen av ersättning. Arbetsförmedlingen skulle få ett tydligare ansvar för att hjälpa unga med funktionsnedsättning att komma i arbete. Bidragsanställningarna för gruppen skulle utökas och ges mer generöst – FP talar om att anställa fler via Samhall – och de som behöver läsa extra gymnasieår skulle få pengar från CSN, inte från Försäkringskassan.
Samtidigt satte Lenders utredning ljuset på personer som har medfödda eller tidigt förvärvade handikapp, så betydande att de aldrig kan arbeta. Dessa människor lever i dag på ersättningssystemets garantinivå som är så låg att de ofta är beroende av ekonomiskt stöd från anhöriga eller från kommunens socialtjänst. För denna grupp föreslog utredningen en särskild stödform som ger en betydligt högre levnadsstandard än i dag.
Sedan dess har Adriana Lender blivit generaldirektör på Försäkringskassan medan utredningen samlar damm på socialdepartementet. En förklaring till senfärdigheten kan vara att regeringen 2008-2009 var upptagen med många stora, politiskt påfrestande reformer på området, samtidigt som krisen slog ut jobb. Att rucka på aktivitetsersättningen i det läget kan ha setts som en sväng för mycket i regeringens slalomåkning i uppförsbacke.
I dag är läget ett annat. Ekonomin växer, jobben blir fler och statens kassakista fylls på. Nu borde vara läge för att ta tag i förtidspensionen för unga. Det finns ett utredningsförslag och av allt att döma enighet i regeringen om vad som behöver göras.
Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) bör ta fasta på Folkpartiets initiativ och ro i land denna reform där en bredare politisk överenskommelse känns mer naturlig än blockpolitik och rödgrönbrun obstruktion.