I maj förra året beslutade kommunfullmäktige i Eskilstuna om ett lustgasförbud i de lokala ordningsföreskrifterna på samma ställen som det redan är förbjudet att dricka alkohol: på skolgårdar och idrottsanläggningar, samt utomhus i centrala delar av staden.
Inför beslutet ställdes en fråga här på ledarsidan om hur effektivt ett lokalt förbud skulle bli? I kommunens beslutsunderlag gavs inget svar. Men i underlaget gick det att läsa att polisen konstaterat att ungdomar och vuxna berusar sig med lustgas på allmän plats och att en begränsning eller ett förbud för att försvåra och minska bruket av lustgas både skulle gynna den enskilda individen och samhället i stort.
Så fick det lokala förbudet önskad effekt? Det beror naturligtvis hur man ser det. Enligt polisen är inte lustgasanvändande i parker och krogmiljöer längre ett problem. Men det betyder inte att användningen har minskat – bara att det blivit mindre synligt.
Det mesta tyder på att användningen i stället har flyttat inomhus. Fastighetsägare kan ibland hitta 50–60 tomma lustgastuber i soprummen. Och när polisen söker igenom fastigheter hittar de ofta många tomma lustgastuber i miljörummen.
Till tidningen säger Elin Johansson på Polismyndigheten att hon utifrån polisens syn inte kan säga att det lokala förbudet haft någon större betydelse.
Det är inte konstigt. I dag kan vem som helst köpa lustgas för att berusa sig – helt lagligt. Gasen är lätt att få tag på, även för minderåriga. Att ett begränsat lokalt förbud skulle få någon större effekt – utöver att bruket flyttades till andra platser var därför något av en önskedröm. För egentligen hade man redan facit. Alkoholkonsumtionen har ju inte direkt minskat på grund av förbudet i den lokala ordningsstadgan.
Det behövs helt enkelt skarpare regler för att minska lustgasanvändandet.
”Rent krasst ska det till mer lagändringar för att se skillnad,” säger Elin Johansson. Av allt att döma blir hon snart hörsammad.
Koncentrerad lustgas, som man köper i affären, är långt ifrån ofarligt. Den kan ge upphov till både kortvariga och permanenta skador. Vid upprepad användning kan man exempelvis få skador på nervsystemet. Andra symtom är ångest, psykos och kognitiv nedsättning liknande demens.
Det är en viktig anledning till att regeringen med socialminister Jakob Forssmed (KD) i spetsen drivit på för att kraftigt begränsa försäljningen så fort som möjligt.
På onsdag väntas riksdagen rösta om ett lagförslag som i korthet innebär att det införs en åldersgräns på 18 år för att köpa lustgas. Försäljningen till privatpersoner i alla åldrar begränsas kraftigt. Införsel och marknadsföring kommer att regleras. Regeringen vill också införa ett straff – böter eller fängelse i upp till sex månader – för illegal försäljning.
Det kommer inte att stoppa alla – men det kommer bli betydligt svårare att berusa sig på lustgas – särskilt för minderåriga.
Frågan som återstår att besvara nu är om Strängnäs kommun kommer att gå vidare med sitt förslag om att införa motsvarande regler som Eskilstuna i sina lokala ordningsföreskrifter. Nu när kommunen har svart på vitt att det inte tycks få någon uppenbar effekt på bruket.