Fördöm de skyldiga, inte de oskyldiga

EU:s svar på terrorattentat får inte bli högre murar och misstänkliggörande av människor som flyr just IS.

Paris.jpg

Paris.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2015-11-17 05:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Med hittills 129 döda är fredagskvällens terrorattentat i Paris det värsta på västeuropeisk mark sedan bombdåden i Madrid 2004, där totalt 191 personer dödades. Faktum är dock att det kunde ha slutat än värre om någon av självmordsbombarna vid Stade de France lyckats ta sig in på arenan.

I går fortsatte jakten på personer som misstänks vara inblandade i dådet, bland annat genom tillslag av belgisk polis i Molenbeek, Bryssel. Samtidigt kom rapporter om att hjärnan bakom attacken tros vara den belgiske medborgaren Abdelhamid Abaaoud, som just nu sannolikt befinner sig i Syrien.

Vilka kan då IS syften med att attackera den franska huvudstaden tänkas vara? Två sådana framstår som rätt uppenbara. Det ena att hämnas för Frankrikes medverkan i de USA-ledda flyganfallen mot IS. Det andra att sprida skräck och misstänksamhet, med ett långsiktigt mål om att skada det öppna och liberala samhällsklimatet.

EU:s svar på terrorattentat av den här typen bör därför under inga omständigheter bli ökad isolering och högre murar, samt ett tilltagande "vi och dem-tänkande". Dock har en del oroväckande sådana signaler redan kommit.

Konrad Szymanski, från nationalistiska och konservativa PiS och tillträdande Europaminister i Polen, skrev att Paris-attacken omöjliggör den omfördelning av asylsökande som har beslutats om inom EU, rapporterar The Economist.

Szymanski backade sedan från uttalandet, men hans partikollega, den tillträdande utrikesministern Witold Waszczykowski, föreslog under gårdagen att syriska flyktingar ska ges soldatutbildning och därefter skickas hem för att "befria sitt land", enligt TT.

Den nya polska regeringen verkar uppenbart mest intresserad av att vrida sig ur sitt lands gjorda åtaganden. Själva sakfrågan används som ett tillhygge i det ärendet.

Vidare har Slovakiens premiärminister Robert Fico kommenterat attackerna genom att påpeka att han redan innan har varnat för de "enorma säkerhetsrisker" som är kopplade till migration.

Att ett syriskt pass hittades vid en attentatsmännens kroppar har knappast heller gått något av Europas främlingsfientliga partier obemärkt förbi. Detta kommer, var så säkra, framöver att användas för att misstänkliggöra oskyldiga människor som själva är offer.

Det är naturligtvis helt befängt att använda IS som slagträ mot personer som flyr just denna terrororganisations härjningar och som inget hellre vill än att leva i fred, frihet och demokrati.

Vad EU nu i stället behöver fokusera på är ökat samarbete för att förhindra framtida terrordåd. I det arbetet bör man bland annat titta på hur utbytet av underrättelseinformation kan förbättras samt hur man samlat kan agera för att minska tillgången på militära vapen från exempelvis Balkan.