Fult spel kringEkbackens skola

Andrum för Ekbackens skola i Sparreholm förvandlades till förslag om nedläggning redan till hösten. Hur kunde det gå till?

Ledare2014-03-28 06:38
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Försöker kommuntjänstemän i Flen sabotera ett politiskt beslut? Eller spelar den politiska majoriteten dubbelt? Frågorna måste ställas efter de senaste turerna kring skolorna i Sparreholm och Mellösa.

Detta är bakgrunden: I höstas föreslog Skolprojektet att Ekbackens skola i Sparreholm och Kyrkskolan i Mellösa skulle stängas. Ekbackens elever skulle flyttas till Malmaskolan i Malmköping och Kyrkskolans elever till Bruksskolan i Hälleforsnäs.

Efter en intensiv debatt beslutade Flens kommunfullmäktige att låta frågan vila. Eller, som beslutet lyder, "ytterligare fördjupa analyserna avseende möjligheterna att bedriva skolverksamhet i Mellösa och Sparreholm som klarar skollagens och läroplanens krav, analysera vilka konsekvenser fortsatt skolverksamhet i Mellösa och Sparreholm får för kommunens övriga och totala skolverksamhet avseende framförallt kvalitet, likvärdighet och ekonomiska förutsättningar".

Det hela skulle återrapporteras till barn- och utbildningsnämnden och därefter kommunstyrelsen och kommunfullmäktige senast årsskiftet 2014/2015.

På mötet med barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 20 februari dök det plötsligt upp ett förslag att stänga Ekbackens skola redan till hösten, ett beslut som skulle fattas i nämnden. Det slutade med att nämndordförande Kristina Jävergren (S) lyfte ut förslaget.

Jävergren försöker avdramatisera det inträffade. Tjänstemännen agerade utifrån en politisk beställning av åtgärdsförslag för att komma till rätta med problem på Ekbacken, säger Jävergren till Eskilstuna-Kuriren och nyhetssajten sparreholm.eu. Hon menar också att hon och förvaltningen tog fasta på en annan att-sats i fullmäktiges decemberbeslut, en som säger att "färre förskolor och skolor bör skapas genom sammanslagning, där så är möjligt".

Det är en märklig förklaring. Fullmäktige nämner uttryckligen Ekbackens skola och säger att utredning och återrapportering ska ske senast årsskiftet 2014/2015. Ordet "senast" öppnar förstås för tolkning. Men det kan inte betyda att fullmäktige fattar ett beslut om respit för Ekbackens skola, alla går på julledighet, varefter tjänstemännen efter återkomsten genast sätter igång att montera ner skolan. Det formella uppdraget om verksamhetsåtgärd gavs på nämndens möte 6 februari och redan till arbetsutskottets möte 20 februari fanns en färdig utredning och beslutsförslag. Gick det inte misstänkt fort?

Fullmäktiges beslut säger i klartext att återrapportering ska ske ytterst till fullmäktige, som också är det organ som ska fatta beslut om Ekbacken och Kyrkskolan. Och det borde stå fullständigt klart för tjänstemännen att de två skolornas framtid är politiskt sprängstoff och bör hanteras därefter.

Så om tjänstemannaorganisationen inte har brustit i omdöme måste den ha fått grönt ljus att arbeta i den här riktningen av den politiska majoriteten och ytterst av Kristina Jävergren. Om så är fallet är det ett ännu större demokratiskt problem. Förtroendet för Skolprojektet stärks heller inte av detta.