Fuskare, ta er i akt

Det är bra att Försäkringskassan sätter hårt mot hårt. De som utnyttjar systemet ska inte få komma undan med det.

Ledare2012-10-30 05:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Försäkringskassan har tidigare framgångsrikt avslöjat grovt kriminella bidragsfuskare. Nu ska kassan rikta fokus på dem som ägnar sig åt fusk i mindre skala.

Fusk är aldrig särskilt populärt, oavsett var det avslöjas. De flesta upprörs över när det uppdagas att fullt friska människor – på egen hand eller genom att utnyttja andra – kvitterat ut miljonbelopp i assistansersättning för en låtsad sjukdom. Inte minst när det dessutom är känt att bevisligen svårt sjuka människor inte får den ekonomiska hjälp de behöver.

För några år sedan fick regeringen för sig att fusket med tillfällig föräldrapenning var utbrett, alltså den ersättning som föräldrar får när de är hemma med sjuka barn. Det var då det så kallade vab-intyget i skola och förskola infördes. Intyget betydde krångel, merarbete och irritation för alla berörda utom barnen.

Något fusk i den omfattning som befarades avslöjades dock inte, varpå beslut nu har fattats att intyget ska slopas.Man kan för övrigt ifrågasätta nyttan med dessa intyg, när Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson säger till Dagens Nyheter att de inte ens tittat så mycket på dem, utan mest förlitat sig på telefonsamtal till arbetsgivarna.

Men jakten på fuskarna upphör inte. Förutom att man fortsatt vill komma åt dem som fuskar med tillfällig föräldrapenning ska Försäkringskassan också göra en insats för att avslöja dem som fuskar med bland annat bostadstillägg, föräldrapenning och tandvårdsersättning.

Eliasson förklarar för Ekot i Sveriges Radio:

– Där finns de flesta utbetalningarna och där är mest pengar i omlopp.

Eliasson medger att det har funnits brister i hur man följt upp olika utbetalningar. Fram till tredje kvartalet i år upptäcktes vid kontrollutredningar att drygt 58 miljoner kronor betalats ut felaktigt. Det motsvarar ungefär vart femte ärende. Bara en mindre del av dessa ledde till en polisanmälan.

Framför allt är det kontrollen av föräldrapenning och tandvårdsersättning som har brustit.

Varje person som medvetet har fuskat har förstås inte fått några större summor, men lägger man ihop alla felaktiga utbetalningar blir det ganska stora summor. Många bäckar små, brukar det ju heta.

Hittills har det varit ganska riskfritt att fuska så här. Det har gått därför att kontrollen har varit så bristfällig. Få av de anmälningar som Försäkringskassan har lämnat till polis har lett till åtal, bland annat på grund av att anmälningar och utredningar har haft stora brister. Men även när det har funnits bevis så har åklagare ofta lagt ned ärendet, säger Eliasson till DN.

Ska man komma åt den här sortens vardagsbrottslighet måste de helt klart prioriteras högre. Det handlar ju om skattepengar som hanteras på fel sätt.

Så nu sätter Försäkringskassan hårt mot hårt, både gentemot fuskarna och mot rättsväsendet. De som vill försöka utnyttja systemet bör alltså tänka om.

För övrigt är det klädsamt att Eliasson medger att Försäkringskassan brustit i sin kontrollfunktion och att kassan nu är beredd att göra något åt saken.

Man ska inte kunna utnyttja systemet bara för att det går.

Läs mer om